2min Devops

IBM geeft z/OS met versie 3.1 een flinke AI-upgrade

IBM geeft z/OS met versie 3.1 een flinke AI-upgrade

IBM heeft zijn besturingssysteem z/OS  met versie 3.1 een grote update gegeven met verschillende AI-mogelijkheden voor zijn Z-series servers. Deze krijgen hiermee veel mogelijkheden voor AI-oplossingen en -toepassingen.

De nu doorgevoerde update van IBM z/OS is een flinke. De versie van het IBM-besturingssysteem voor zijn Z-series van (mainframe)servers springt van versie 2.5 naar versie 3.1.

Veel nieuwe AI-features

De belangrijkste features die met de update zijn doorgevoerd, betreffen vooral AI-mogelijkheden. Met name de nieuwe AI-features moeten het mogelijk maken dat het OS de hele AI-levenscyclus kan ondersteunen. Denk aan data-ingestie, het trainen van AI-modellen, inferencing, het in de gaten houden van de kwaliteit van de AI-modellen en hertrainingsdiensten. Gebruikers hoeven voor deze werkzaamheden niet over specifieke vaardigheden te beschikken.

Deze diensten worden geleverd door onder meer de tool AI System Services for IBM z/OS. De ook meegeleverde tool AI Framework for IBM z/OS moet helpen bij het draaien van voorgebouwde AI-modellen die het OS zelf moeten verbeteren. Het betreft bijvoorbeeld het optimaliseren van de IT-processen en het vereenvoudigen van het beheer.

De nieuwe tool z/OS Management Facility moet beheerders helpen met het makkelijk beheren en uitvoeren van de dagelijkse IBM z/OS-werkzaamheden.

Overige functionaliteit

Andere features die met de grote update worden toegevoegd, zijn onder andere container-extensies voor RedHat OpenShift, een nieuw Data Set File System, een verbeterde COBOL-Java interoperabiliteit voor 31-bit COBOL-applicaties die nu ook 64-bit Java-programma’s kunnen ‘callen’ en verschillende z/OS UNIX-verbeteringen.

Verder heeft z/OS versie 3.1 ook diverse nieuwe securityfunctionaliteit gekregen en nieuwe high-performing infarstructuurcomponenten.

z/OS versie 3.1 is vanaf 29 september dit jaar beschikbaar voor alle IBM Z-series servers.

Lees ook: IBM gaat CO2-uitstoot cloud inzichtelijk maken