2min

Tags in dit artikel

, ,

Facebook wordt steeds groter en kan hier in Nederland Hyves gaan bedreigen. De sociale netwerksite heeft zelf gemeld dat er dit jaar al zeker 100 miljoen actieve gebruikers zijn bijgekomen. In juli – dit jaar – waren het er 500 miljoen.

In Nederland kan de snelle groei van Facebook een bedreiging vormen voor Hyves, maar beide netwerken lijken hier een bestaansrecht te hebben. Hyves haalde in april 2010 de grens van 10 miljoen profielen in. Voorheen werd gedacht dat Hyves vooral minderjarigen trekt, maar volgens de eigen cijfers en feiten van het netwerk, blijkt dit niet juist te zijn. De gemiddelde leeftijd van een gebruiker is maar liefst 30 jaar.

Raymond Spanjar – directeur en oprichter van Hyves – ziet het netwerk groeien, maar tegelijkertijd ziet hij ook dat Nederlandse Facebook-gebruikers toeneemt. "In augustus hadden we nog een record van 273 miljoen pageviews op één dag, op maandag de 23e. Ook de verblijfstijd groeit, in augustus tot 1,5 miljard minuten over de hele maand. Vóór de vakantie was dat één keer hoger, en in september stevenen we weer op een record af. Hyves trekt zo’n 15 procent van de Nederlandse pageviews op internet naar zich toe, 10 procent van de verblijfstijd. Volgens de statistieken van Comscore benadert Facebook dat niet. Volgens onze statistieken bestaat Facebook niet, maar we zien uiteraard wel dat ze hard groeien."

Volgens de statistieken van Facebook blijkt dat het netwerk nu ruim 500 miljoen bezoekers heeft. En meer dan de helft daarvan logt dagelijks in en samen ‘Facebooken’ ze ruim 700 miljard minuten per maand bij elkaar. Maar volgens diverse niet-openbare statistieken zegt Spanjar dat de gemiddelde bezoeker van Hyves maandelijks drie keer zolang de site bezoekt als de gemiddelde bezoekers van Facebook.

Facebook is wereldwijd het meest bekeken internetdomein. Google heeft meer gebruikers, maar liefst 1,5 miljard. Maar door de zoek-optie verblijven de gebruikers – gemiddeld – minder lang op de website en langer op Gmail, Google Maps en Youtube.