Gamedeveloper Valve werkt volgens The Verge aan een eigen console, gebaseerd op het Steam-platform. De geruchten over een ‘Steam Box’ zijn niet zomaar uit de lucht gegrepen en een aankondiging lijkt aanstaande.

In een interview met Penny Arcade twee weken geleden deed Valve baas Gabe Newell de volgende uitspraak: "Als we hardware moeten verkopen, zullen we dat doen."

Bronnen binnen The Verge komen nu met gedetailleerde specificaties. Zo zou de Dell Alienware X51-desktop als referentie model moeten dienen en zal mogelijk geüpgraded worden naar mate de software vordert. De Steam Box-console zou voorzien worden van een Core i7 CPU, 8GB RAM en een NVIDIA grafische kaart. Ook zullen veel USB-randapparaten ondersteund worden.

Het neerzetten van een standaard voor gamehardware is het doel van de console aldus de bron. Het platform zal daardoor veel voordelen kennen. Zo hebben ontwikkelaars een duidelijk levenscyclus voor de gameconsole. Ook wordt het voor ontwikkelaars mogelijk om een eigen game service te leveren, zoals EA’s Origin of Steam. Ook is er geen devkit nodig en zullen er geen licentiekosten voor het ontwikkelen van software betaald hoeven te worden.

De console zal worden geleverd met een eigen controller. Valve heeft een jaar geleden reeds een patent ingediend voor een controller waarvan componenten verwisseld kunnen worden, om de controller te optimaliseren voor iedere genre. De laatste geruchten brengen nieuws over het gebruik van biometrische gegevens in de vorm van een armband, of als onderdeel van de standaard controller.

Steam’s Big Picture modus zal ook benut worden op de console. Deze functie zorgt er voor dat beelden getoond kunnen worden via een PC of MAC op elk scherm of televisie in het huis.

Het is mogelijk dat de Steam Box aangekondigd wordt tijdens de Game Developers Conference welke deze week start, maar wellicht dat Valve wacht tot de E3, zodat het een introductie kan doen aan het grote publiek. In elk geval lijkt het erop dat de Xbox, PlayStation en Wii consoles er een concurrent bij gaan krijgen.