2min

Google heeft een nieuwe previewversie van Android Studio uitgegeven, het gaat om Android Studio 2.0. De belangrijkste verandering in deze nieuwe versie is de snelheid waarmee ontwikkelaars aanpassingen kunnen zien in hun ontwikkelde applicaties. Het compileren van de apps gaat volgens Google 2 tot 2,5 keer zo snel en het opstarten van de emulator is ook geoptimaliseerd.

Google heeft een van de grootste obstakels bij het ontwikkelen van Android-apps opgelost, het compileren en opstarten van de app om te kijken of de aanpassing in de code goed is gelukt. Het compileren en het opstarten van de app kon in het verleden nog weleens lang duren, dit is uiteraard ook afhankelijk van de hardware die gebruikt wordt voor de ontwikkeling van een Android-app, maar dat er ruimte was voor een flinke optimalisatieslag zal niemand zijn ontgaan.

Deze optimalisatieslag heeft Google nu gemaakt in Android Studio 2.0, in deze applicatie gaat het compileren van de Java-code een heel stuk sneller, maar ook het opstarten van de emulator heeft Google onder handen genomen. Ontwikkelaars kunnen nu gewoon snel zien of hun code-aanpassingen tot het gewenste resultaat hebben geleid.

Ontwikkelaars die nieuwe apps gaan ontwikkelen in Android Studio 2.0 zullen direct gebruik maken van deze nieuwe en snellere methoden. Voor ontwikkelaars die bestaande apps gaan doorontwikkelen in Android Studio 2.0 moeten de functie Instant Run nog even inschakelen.

Google verwacht binnenkort nog meer nieuwe features toe te kunnen voegen aan Android Studio 2.0, wanneer het software-pakket daadwerkelijk beschikbaar komt als finale versie is nog niet bekendgemaakt.