Spotify zou in vergevorderde gesprekken zijn om SoundCloud op te kopen. Daarmee zou het een belangrijke concurrent uit het streaminglandschap halen en beschikking krijgen over een gigantische bibliotheek. SoundCloud beschikt namelijk over maar liefst 125 miljoen nummers en lanceerde eerder dit jaar zijn eigen betaalde streamingdienst.

De Financial Times schrijft dat de gesprekken tussen SoundCloud en Spotify zich in een “vergevorderd stadium” bevinden en dat er mogelijk een deal gefinaliseerd wordt. Toen SoundCloud eerder dit jaar nog een investeringsronde hield, werd de waarde van het bedrijf op 700 miljoen dollar geschat. Tegelijk worstelt het bedrijf met zijn winstgevendheid; de meest recente financiële cijfers stammen uit 2014 en wezen er toen op dat het bedrijf bijna 44 miljoen dollar verlies had geleden.

De belangrijkste vraag van de mogelijke overname door Spotify is dan ook hoe zinvol het is. Ook Spotify, waarvan de waarde op 8,5 miljard dollar wordt geschat, heeft er moeite mee winstgevend te zijn. Er zijn 40 miljoen betaalde abonnees van Spotify en als je die meetelt meer dan 100 miljoen actieve gebruikers. Sinds zijn lancering tien jaar geleden wist Spotify nooit winst in de boeken te schrijven.

De zet is dan ook een interessante, maar wel broodnodig. Spotify wil namelijk volgend jaar de beurs op gaan en om dat te doen zal het winstgevend moeten zijn. Wellicht kan de gigantische muziekbibliotheek van SoundCloud en de toegewijde gebruikers daarbij helpen. Overigens is Spotify lang niet het enige streamingbedrijf dat moeite heeft men winst maken. Ook Apple Music en Tidal zouden weinig winst maken, vooral door de grote aandelen van de omzet die naar de platenlabels gaan.