2min

Technologiemagnaten als Bill Gates, Jack Ma en Jeff Bezos hebben een gezamenlijke maatschappij opgericht, die een miljard dollar gaat investeren in schone technologie. Het fonds zal dit over een periode van twintig jaar doen en heet Breakthrough Energy Ventures.

De doelstelling van de onderneming wordt volgens de website: “om iedereen op de wereld toegang te bieden tot betrouwbare, betaalbare energie, voedsel, goederen, transport en diensten zonder bij te dragen aan de uitstoot van broeikasgassen.” De investeringen zullen in techbedrijven van alle soorten en maten worden gedaan, maar de nadruk komt te liggen op bedrijven die zich bezig houden met elektriciteit, fabricage van goederen, landbouw, de bouwsector en transport.

Met het nieuwe investeringsfonds komt er wellicht een wederopleving van cleantech. Tot de recessie waren bedrijven die zich daarmee bezig hielden populair en liep het totaal geïnvesteerde bedrag op tot 6,1 miljard dollar. Toen bleek dat veel van de bedrijven durfkapitaal en gigantische subsidies aangenomen hadden, vervielen ze enigszins in ongenade.

Nu komt daar echter verandering in, met een investeringsfonds van enkele van de grootste namen in de technologiewereld. Naast oud-Microsoft topman Bill Gates, Amazon-topman Jeff Bezos en Alibaba-topman Jack Ma investeren nog vijftien andere industrieleiders geld in het fonds.

Voorzitter van het fonds wordt Bill Gates, die in een statement liet weten dat de organisatie zich ten doel stelt “bedrijven te bouwen die helpen een nieuwe generatie van betrouwbare, betaalbare en uitstootvrije energie te leveren aan de wereld.”

Breakthrough Energy Ventures komt voort uit een ander initiatief, de Breakthrough Energy Coalition die een jaar geleden door Gates en enkele andere zwaargewichten in de technologiesector werd opgericht. De Coalition komt voort uit de afspraken die meer dan tweehonderd landen tijdens de klimaattop in Parijs maakten om klimaatverandering tegen te gaan.