Het lijkt niet heel goed te gaan binnen het bestuur van Toshiba. Een deel van de bestuursleden schijnt de chipafdeling die op dit moment op de markt staat, niet te willen verkopen. Mocht dat wel moeten, dan willen ze enkel voor de hoogste bieder gaan. Het leidt tot fikse discussies binnen het bestuur.

Dat meldt The Wall Street Journal vandaag op basis van bronnen binnen het bestuur. Een deel van de bestuursleden vindt dat Toshiba de chipafdeling zelf in handen moet houden, omdat die afdeling behoorlijk wat geld opbrengt. Mocht die wel verkocht moeten worden, dan willen zij gaan voor de hoogste bieder.

De hoogste bieder

Het hoogste overnamebod werd gedaan door Hon Hai Industries, het moederbedrijf van Foxconn. Dat biedt maar liefst 27,1 miljard dollar voor de chipafdeling en daarmee een stuk meer dan andere overnamekandidaten. Zo biedt Western Digital in samenwerking met een aantal Japanse ondernemingen in totaal 17,4 miljard dollar en heeft Bain Capital 19 miljard dollar geboden.

Dat een deel van de bestuursleden het bod van Hon Hai wil accepteren, stelt Toshiba voor en interessant probleem. De Japanse overheid wil namelijk dat de chipafdeling van Toshiba in Japanse handen blijft. Anders zouden geheime technologieën wellicht in handen van andere landen vallen en daar vreest men voor.

Om die reden hebben Western Digital en het consortium van Bain Capital dan ook de hulp ingeroepen van een aantal Japanse banken. Daardoor zou de chipafdeling niet helemaal in buitenlandse handen vallen en de wens van de Japanse overheid gerespecteerd worden. Gisteren bleek nog dat Western Digital zich om die reden gerust wilde terugtrekken uit het bod.

Problemen Toshiba

De problemen van het Japanse Toshiba komen voort uit het faillissement van zijn Amerikaanse nucleaire tak Westinghouse. Die draaide groot verlies en dat leidde tot een flinke financiële klap voor Toshiba. Het bedrijf zal dat zelf moeten opvangen en daar komt de verkoop van de chipafdeling uit voort.