2min

China zal een wetswijziging doorvoeren waarmee fraude in de e-commerce industrie aangepakt wordt. Deze sector wordt namelijk geplaagd door onder meer neppe positieve reviews en neppe verkoopnummers. Specifiek richten de nieuwe plannen zich op een verbod op clickfarms, die dergelijke zaken realiseren.

Bloomberg schrijft dat de National People’s Congress zaterdag instemde met een herziening van de Anti-Unfair Competition Law. De nieuwe regels richten zich niet alleen op webwinkels, maar ook bijvoorbeeld verkopers van filmkaartjes. Handelaren in filmkaartjes kopen tickets op om de box-office rankings en de populariteit te manipuleren. Bedrijven zullen door de wetgeving zelfdiscipline moeten hebben bij het handhaven van de marktorde

Sancties en gevolgen

Als bedrijven zich niet houden aan de nieuwe regels, die vanaf 1 januari 2018 gaan gelden, kan er een boete volgen van maximaal 2 miljoen yuan. Omgerekend komt dat neer op zo’n 260.000 euro. Partijen die zich schuldig maken aan dergelijke praktijken kunnen eventueel ook hun vergunning kwijtraken. Hoewel de wetswijziging pas volgend jaar ingaat, geeft de overheid wel een signaal af. Op 11 november is het namelijk vrijgezellendag in China, wat online vergelijkbaar is met Black Friday.

Christine Yiu, een deskundige op het gebied van intellectuele eigendomswetten, geeft tegenover Bloomberg aan dat gebruikers nu slechte reacties niet kunnen verwijderen. Ook het inzetten van personen om goede reacties achter te laten is niet mogelijk. Yiu noemt het een welkome aanpassing die overeenkomt met de richting die China wil opgaan. Daarbij wordt oude bescherming versterkt en inbreuk op de markt ontmoedigd.

Nieuwe strijd

Overigens is ook buiten China de strijd tegen neppe online content gaande. Bijvoorbeeld Amazon probeert frauduleuze reviews aan te pakken, terwijl social media achtervolgd worden door nepnieuws. China gaat daar wat verder in door ook als land met wetten te komen. Als bedrijven consumenten niet meer kunnen misleiden zijn er zeker voordelen aan de wetswijzigingen die zaterdag realiteit werden.