De Europese Unie wil meer controle over de verspreiding van apparaten die gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld telefoongesprekken via smartphones te onderscheppen. De export van deze apparaten moet aan banden gelegd worden.

Problematisch zijn volgens de Europese Unie apparaten die geëxporteerd worden en op meerdere manieren gebruikt kunnen worden. Denk aan apparaten die mobiele communicatie kunnen onderscheppen, computers hacken of wachtwoorden kunnen omzeilen.

Export aan banden leggen

De bedoeling is om de export van apparaten die volgens de EU een “duaal nut” hebben aan banden te leggen. Het gaat om apparaten die gebruikt kunnen worden door een ander land om bijvoorbeeld de oppositie aan banden te leggen. Eerder besloot de EU daartoe met betrekking tot bijvoorbeeld lasers en bepaalde gifstoffen.

Volgens persbureau Reuters zijn deze apparaten onderdeel van de uitbreiding van de regels. De zet maakt onderdeel uit van de EU-strategie om “voordeel te behalen uit het handelsvacuüm dat achtergelaten wordt door de protectionistische Amerikaanse president Donald Trump, zowel als het aankomt op het sluiten van handelsakkoorden met andere landen, als het bepalen van waarden voor wereldwijde handel.”

Om die reden is de EU ook gestopt met het exporteren van mogelijke martelwerktuigen naar de Verenigde Staten. Maar de EU legt ook de handel van bepaalde chemische stoffen die in de VS gebruikt kunnen worden voor het uitvoeren van de doodstraf aan banden. Op die manier probeert men dus bepaalde Europese waarden te verspreiden.

Vooralsnog gaat het om een voorstel van de Europese handelscommissie, dat door 34 van de 35 leden werd aangenomen. De regelgeving wordt in december of januari voorgelegd aan het Europees Parlement en zal daarna door de EU-lidstaten besproken worden.