2min

Amazon Alexa verovert de Verenigde Staten in rap tempo. De virtuele assistent is nu vooral interessant voor de consument, maar wat Amazon betreft komt die ook naar bedrijven. Er wordt op meerdere plekken melding gemaakt van een Amazon Alexa for Business platform.

Dat lezen we onder meer op de site Itproportal. Daar wordt onder meer gemeld dat bedrijven Alexa straks kunnen gebruiken om relevante data over specifieke klanten te verzamelen. Maar ook zouden er trivialere zaken met Alexa gedaan kunnen worden. Denk aan het in- of uitschakelen van verlichting, of het aanzetten van de verwarming.

Gigantische groei

Voor Amazon zal een uitbreiding van Alexa naar kantoorgebouwen en bedrijven een interessante zijn. Zo kan het bedrijf bijvoorbeeld waardevolle gegevens verzamelen over verschillende grote klanten en ook over kleinere ondernemingen. Die combinatie kan weer zorgen voor een extra inkomstenbron.

Alexa is al gigantisch. In de Verenigde Staten zijn er tot nu toe meer dan 15 miljoen apparaten verkocht. CNBC verwacht dat er tegen 2020 wereldwijd meer dan een half miljard actieve Alexa-gebruikers zullen zijn. “Onze verwachting is dat Amazon een potentiele megahit in handen heeft met Alexa. Het is een product/dienst dat het potentieel heeft om de intensiteit en frequentie van de relatie van Amazon met zijn klanten enorm te vergroten,” stelt RBC Capital Markets.

Amazon wil Alexa naar zoveel mogelijk verschillende apparaten brengen. Daar werkt de technologiereus al actief aan, door de assistent bijvoorbeeld naar koelkasten van LG te brengen en auto’s van Ford. Daarnaast komen er in rap tempo nieuwe functies bij. Alexa beheerst al 10.000 vaardigheden, een aantal dat alleen maar groeit.