2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Apple is van plan om Shazam te kopen. Dat bedrijf heeft een zeer populaire app in handen waarmee gebruikers muziek kunnen herkennen. Apple zou enkele honderden miljoenen dollars betalen voor het bedrijf, een stuk minder dan de daadwerkelijke waarde ervan.

Dat meldt de site TechCrunch vandaag. Naar verluidt wordt de deal volgende week definitief gemaakt en maken de twee bedrijven dan meer details bekend. Volgens de – uiteraard – anonieme bronnen van TechCrunch wordt er zo’n 400 miljoen dollar betaald voor Shazam. Daarmee krijgt Apple een flinke korting, want na de laatste investeringsronde werd het bedrijf op een waarde van 1 miljard dollar geschat.

Shazammen

Shazam werd in 1999 al gelanceerd en is een dienst waarmee gebruikers de naam of artiest van een nummer dat ze aan het luisteren zijn kunnen achterhalen. De afgelopen tijd werden meer diensten onder de naam Shazam uitgebracht, waaronder een dienst waarbij beroemdheden gevolgd kunnen worden en zichtbaar is naar welke muziek zij luisteren.

De dienst is ook geïntegreerd met andere apps als Snapchat en Siri en genereert veel verkeer voor muziekdiensten als Spotify en Apple Music. Als een gebruiker een liedje heeft gevonden, kan er op een knop gedrukt worden om bij die muziekdiensten terecht te komen. Die diensten betalen Shazam dan weer geld voor elke gebruiker die doorgestuurd is.

Aantal gebruikers

Shazam is een behoorlijk populaire dienst en heeft naar eigen zeggen meer dan 1 miljard gebruikers. Dat meldde het bedrijf in september 2016, dus de kans is vrij groot dat het daadwerkelijke aantal ondertussen veel hoger ligt. Interessant is dat het bedrijf rond die tijd ook voor het eerst winst maakte.

De vraag is wat de toekomst zal brengen voor het bedrijf, als het daadwerkelijk overgenomen wordt door Apple. Mogelijk wordt de app dan meer geïntegreerd met Apple-diensten als Siri en Apple Music en verdwijnt er dan een deel van de functionaliteit. Zo is het goed mogelijk dat er geen doorverwijzingen naar Spotify meer zijn na de overname.