2min

Tags in dit artikel

,

De Amerikaanse muziekindustrie (RIAA) heeft enkele technieken onthuld waarmee het op zoek gaat naar illegaal gekopieerde muziekbestanden op internet. De zoektocht is een onderdeel van een grootscheepse campagne waarmee de RIAA het uitwisselen van auteursrechtelijk beschermde muziek wil indammen. De openbaringen werden gedaan in het kader van een rechtszaak waarin een vrouw uit Brooklyn zich trachtte te verdedigen tegen de beschuldiging dat ze bijna 1000 illegaal gekopieerde nummers online zou delen met andere internetters. Volgens de vrouw waren de liedjes door haarzelf gekopieerd van legaal gekochte cd’s. De muziekindustrie zegt er door analyse van de digitale bestanden evenwel achter te zijn gekomen dat veel nummers gedownload zijn via de in 2001 gesloten uitwisseldienst Napster.

De RIAA stelde bovendien dat er verborgen bewijzen in de muziekbestanden op de computer van de vrouw waren aangetroffen die uitwezen dat de liedjes zijn gekopieerd door andere personen en vervolgens via internet zijn verspreid. Het is voor het eerst dat de Amerikaanse muziekindustrie bekend maakt welke technieken men gebruikt bij de speurtocht naar auteursrechtelijk beschermd materiaal op internet. Zo heeft de RIAA een bibliotheek aangelegd van een soort digitale vingerafdrukken, ‘hashes’ genoemd. Hiermee zijn bijvoorbeeld MP3-files te herkennen die vanaf mei 2000 via Napster zijn verspreid. Door de bestanden op iemands computer te vergelijken met de files in het RIAA-bestand kan worden nagegaan of een liedje is gekopieerd van een legaal gekochte cd of dat het via internet is gedownload.

Bovendien maakt de RIAA gebruik van zogeheten ‘metadata tags’, verborgen stukjes informatie die op veel MP3-bestanden te vinden zijn. Via dergelijke tags kunnen de speurneuzen van de muziekindustrie in bepaalde gevallen de (schuil)naam van de persoon achterhalen die de muziekbestanden aanvankelijk van de cd heeft gekopieerd. Sinds een paar maanden bestookt de RIAA Amerikaanse internetproviders met dagvaardingen waarin geëist wordt dat de providers de namen en adressen doorgeven van klanten die verdacht worden van het online uitwisselen van auteursrechtelijk beschermd materiaal. De RIAA verwacht met deze gegevens enkele honderden rechtszaken te kunnen aanspannen tegen mensen die illegaal muziek aanbieden via internet.