3min

Tags in dit artikel

,

Minister Piet Hein Donner zei vandaag in de Tweede Kamer, tijdens het debat over de aanpassing van de auteursrechten wetgeving, dat consumenten geen recht hebben op een kopie voor eigen gebruik. Ook is hij van mening dat kopieerbeveiligingen op cd’s niet verboden zijn. Overigens maakte hij wel de kanttekening dat privé kopieën op zich niet verboden zijn, maar dat de consument er niet altijd recht op heeft. "Er is geen sprake van een absoluut consumentrecht. Een privé-kopie hoeft niet mogelijk te zijn. Deze wet geeft de gebruiker niet het recht om te kopiëren." aldus Donner.

Verder voelt Donner niks voor een verbod op kopieerbeveiligingen. "Je kan iemand niet dwingen om iets wel of niet te verkopen". Fabrikanten zouden als ze een kopieerbeveiliging gebruiken dit duidelijk moeten vermelden. Dan kan de consument zelf kiezen de DVD of CD wel of niet te kopen.

GroenLinks protesteert fel tegen dit standpunt van de minister "Voor miljoenen consumenten betekenen de kopieerbeveiligingen dat ze geen cd’s kunnen afspelen op hun apparatuur", zo meent Kees Vendrik. "Het is uw verantwoordelijkheid om voorzieningen te treffen zodat er geen inbreuk wordt gemaakt op de rechten van de consument."

De discussie ging er behoorlijk fel aan toe, voornamelijk de linkse partijen protesteerden. GroenLinks haalde diverse voorbeelden bij de discussie, waaronder deze. Vendrik: "Stel dat de automobielindustrie de auto’s zo zou aanpassen dat ze in geen enkele garage meer passen, dan zou de overheid toch ook ingrijpen?" Donner: "Als u het niet wilt kopen, dan koopt u het niet. Het consumentenrecht is alleen maar dat ik mag consumeren wat ik gekocht heb."

"Technische beschermingen die ertoe leiden dat je een cd of dvd maar op één systeem kunt afspelen, maken onderdeel uit van een marktstrategie. Het gaat daarbij niet om de belangen van consumenten of de cultuur, maar om big money", zo luidt het standpunt van Vendrik.

De PvdA was ontevreden over het standpunt van Donner. Voornamelijk omdat hij een aantal belangrijke vragen niet kon beantwoorden. "Dat je niet van alle finesses op de hoogte bent, kan ik me voorstellen, maar Donner weet in veel gevallen niet waarover hij het heeft", aldus Martijn van Dam van de PvdA.

Tijdens het debat is ook het uitwisselen van bestanden via het Internet aan bod gekomen. Ook op dit gebied had Donner moeite met het beantwoorden van wat meer technische vragen. Van Dam: "Wat nou als ik achter mijn deur een stapel cd’s en een brander neerleg en vervolgens de deur openzet? Is dat dan openbaarmaking?" Donner: "De voordeur openzetten is geen openbaarmaking." Van Dam: "Als je dat doortrekt naar internet, is het gebruik van Kazaa en eDonkey dus ook toegestaan." Even later echter kwam Donner nog met de volgende opmerking: "Ik begrijp inmiddels waar het bij Kazaa over gaat. Als je de deur openzet en iedereen uitnodigt om binnen te komen, kom je in de buurt van openbaarmaking."

De PvdA vreesde ook voor dezelfde toestand als in Amerika. Deze angst is echter ongegrond volgens Donner.