1 min

Tags in dit artikel

, ,

Nadat Microsoft in maart aankondigde haar eigen standaard voor foto’s tot een open standaard te willen maken, heeft het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het jpeg-formaat, Joint Photographic Experts Group, er nou ook daadwerkelijk mee ingestemd.

Voordat Joint Photographic Experts Group met de nieuwe standaard instemde moest de softwaregigant de naam van HD Photo wel veranderen naar jpeg XR.
Het nieuwe formaat is ontwikkeld om een betere beeldkwaliteit en grotere compressie te kunnen bieden dan het jpeg-formaat dat op dit moment kan. Doordat de compressie een stuk groter is, heeft men het mogelijk kunnen maken dat een HD Photo-afbeelding de helft minder geheugen inneemt dan dezelfde afbeelding in jpeg-formaat.

Bij de nieuwe naam jpeg XR staan de laatste twee letters voor Extended Range, wat op zijn beurt weer terug slaat op het feit dat deze foto’s een rijker kleurenpalet hebben en daarnaast ook verfijndere kleurgradaties tonen.

Het zal echter wel nog een tijd duren voordat jpeg XR ingeburgerd is, voorlopig zullen wij dus nog gewoon het jpeg-formaat blijven gebruiken.