1 min

Tags in dit artikel

,

Afgelopen maandagavond is op 100-jarige leeftijd Frits Philips overleden. Frits Philips was de zoon van Anton Philips die het gelijknamige electronicabedrijf oprichte.

Frits Philips, ook wel ‘Meneer Frits’ genoemd, leidde het bedrijf tussen 1961 en 1971. Daarvoor en met name in de tweede wereldoorlog speelde hij een belangrijke rol binnen het bedrijf.
Sinds 1980 was Frits Philips alleen nog als prioriteitsaandeelhouder, wat hem het recht gaf invloed uit te oefenen op benoemingen van nieuwe presidenten of grote aandeeltransacties.

Tot halverwege de jaren negentig liet hij echter zijn gezicht nog regelmatig zien op het kantoor van Philips en voorzag hij directeur Jan Timmer nog regelmatig van zijn adviezen.
In de oorlog wilde Philips zijn bedrijf niet in de steek laten, terwijl zijn vader en de staff gevlucht waren naar Engeland.
Meerdere malen werd hij door de Duitsers met de dood bedreigd, omdat hij volgens hen niet genoeg meewerkte. Daardoor kwam hij ook nog in de gevangenis terecht.

Verder was Frits Philips een trouwe supporter van PSV en zat hij bij veel wedstrijden op de tribune. Gisterenavond werd voor de wedstrijd van PSV tegen Fenerbahce daarom een minuut stilte gehouden en speelden de spelers van PSV met rouwbanden.
Frits Philips wordt volgende week maandag in Eindhoven begraven.