1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Voor het eerst in drie jaar is er in Japan een daling waar te nemen van de binnenlandse productie van IT-apparatuur en elektronica.

Dit jaar nam de productie van electronica met vier procent af ten opzichte van 2004, naar een totale waarde van 163 miljard dollar.
Handelsorganisatie JEITA (Japan Electonics and Information Technology Industries Association) baseerde zich voor dit onderzoek op gegevens die door haar leden verstrekt zijn.

De productie van elektronica voor de zakelijke markt zou zelfs met 6,2 procent zijn gedaald.
Volgens JEITA zou de daling te wijten zijn aan de IT-fabrikanten die minder componenten bestelden na een tegenvallende eerste helft van dit jaar. In die eerste helft kampten velen met overschotten.

Ze gaan ervan uit dat de productie in 2006 wel weer zal stijgen, vooral ook omdat de voorraadoverschotten die de eerste helft van dit jaar veroorzaakte inmiddels zijn verdwenen. Ten opzichte van dit jaar zou de productie terug met 2,4 procent stijgen.

De Japanse markt voor consumentenelektronica daarentegen beleefde wel een opleving van 2,3 procent. Dit had vooral te maken met de toename van de vraag naar platte tv-schermen en navigatiesystemen. Ook deze trend zal zich volgens JEITA in 2006 doorzetten.