De Snowball Edge-apparaten van Amazon Web Services bestonden al langer. Maar vandaag krijgen ze een nieuwe functie die ze een stuk interessanter zal maken. Tot nu toe konden de apparaten gebruikt worden om data te verhuizen en het lichtere rekenwerk uit te voeren. Dat was mogelijk dankzij de integratie van AWS Greengrass en Lambda op de apparaten. Maar nu voegt AWS meer mogelijkheden toe.

AWS maakt het nu mogelijk om een lokale versie van EC2 te draaien, de AWS rekendienst, op de Snowball Edge. Als je dus een van de apparaten in bezit hebt, kan je die meenemen naar de werkvloer en daar al je standaard Amazon Machine Images op verwerken. Daarmee kan je meer zaken lokaal verwerken, in plaats van ze naar de cloud te moeten verzenden om ze te verwerken.

EC2-instances

Een Snowball Edge kan dus steeds meer virtuele toepassingen draaiende houden. Dat doet het apparaat net zoals dat in de cloud zou gebeuren, maar zonder de data daadwerkelijk naar de cloud over te hoeven zetten. De apparaten worden vervolgens naar AWS teruggestuurd, zodat de gegevens daar overgezet kunnen worden naar de cloud voor opslag, aggregatie en analyses.

Door lokale EC2-instances toe te voegen, kunnen de apparaten nog beter werken in omstandigheden met beperkte, of zelfs helemaal geen internetverbindingen. Daarvoor zijn de apparaten voorzien van prima hardware. Elke Snowball Edge wordt draaiende gehouden door een Intel Xeon-processor, die op 1,8 GHz geklokt is en tot maximaal 24 vCPU’s en 32 GiB aan geheugen ondersteunt.

Het voornaamste verkoopargument dat AWS nu aan de apparaten toevoegt, is de mogelijkheid om al je diensten vanaf één console te beheren. Overigens is een Snowball Edge niet heel goedkoop om te gebruiken. Als je een van de apparaten minstens een jaar wil kunnen gebruiken, kost dat minimaal 15.330 dollar.