2min

Tags in dit artikel

, , ,

Bij het KNMI moeten dagelijks flinke berekeningen worden uitgevoerd, om zo de Nederlandse bevolking te voorzien van de laatste weersvoorspellingen. Binnenkort worden deze berekeningen uitgevoerd op systemen van Sun Microsystems.

Het KNMI beschikt over een groot datacenter en een deel van de systemen in dit center moeten vervangen worden. De systemen die vervangen gaan, worden door het KNMI gebruikt voor de distributie van meteorologische informatie voor de luchtvaart, maar ook voor de databases. De nieuwe systemen moeten dus eigenlijk altijd operationeel zijn en het KNMI was van mening dat de systemen van Sun daartoe het beste in staat zijn.

Sun gaat onder de opdracht zeventien SunFire V440 serversystemen leveren, waardoor de huidige capaciteit verdubbeld wordt. Twaalf van deze systemen zijn geclusterd, zodat ze vijf systemen vormen. Deze clusters kunnen in totaal beschikken over 36 processors en 216 Gigabyte aan geheugen. De overige vijf systemen gaat het KNMI gebruiken voor test- en beheerdoeleinden en voor toepassingen die niet zo belangrijk zijn. De dataopslag voor alle systemen wordt centraal geregeld en is 12 Terabyte groot.

Grootste voordeel van Sun systemen was volgens het KNMI de betrouwbaarheid en de mogelijkheid dat bij uitval van één systeem een ander systeem direct de taken kan overnemen. "We hebben diverse veeleisende applicaties die continu inzetbaar moeten zijn. De informatie die deze toepassingen genereren moet beschikbaar zijn op het moment dat het nodig is. Met de nieuwe Sun-computers zijn we weer helemaal klaar voor de komende jaren", aldus Mart de Ras, hoofd automatisering bij het KNMI.