2min

De investeringen die Orange Nederland doet in haar breedbandnetwerk (ADSL2+) zijn stopgezet door het bedrijf. Orange Nederland heeft de investeringen gestaakt omdat de toegang voor het breedbandinternet in het vernieuwde netwerk van KPN nog niet duidelijk is vastgesteld. De directeur van Orange Nederland Breedband, Jean-Jacques de Pins, heeft dit gezegd in een interview wat hij met de Dow Jones Nieuwsdienst had.

KPN is op dit moment met een enorme ‘renovatie’ van haar telefonienetwerk bezig. Door die renovatie is KPN van plan de gebruikelijke telefooncentrales te verwijderen. En aangezien dat KPN ongeveer alle touwtjes in handen heeft als het gaat om ADSL toegang is het aan het bedrijf hoe het geregeld wordt. Zolang er geen besluit daarop wordt genomen zal Orange Nederland niet verder gaan met investeren in een vernieuwing van haar breedbandnetwerk.

Orange Nederland heeft op dit moment in Nederland een breedbandnetwerk liggen, dit werkt via de lokale centrales en kan daarmee meer dan 50 procent van alle huishoudens in Nederland bereiken. Maar als KPN doorgaat met haar plannen kan het dus zo zijn dat Orange op die manier wordt verplicht om mee te gaan in de veranderingen die KPN nu aan het doorvoeren is. Niet alleen Orange is de dupe van deze veranderingen, er zijn nog meer providers die dit probleem hebben.

Als het aan Orange ligt zouden zij gewoon nog via de centrales blijven doorwerken. Maar zij hebben het helaas niet voor het zeggen. Op dit moment is Orange in afwachting van wat KPN nu gaat doen. Het kan ook gebeuren dat toezichthouder OPTA kan ingrijpen in de nieuwe plannen van KPN, maar dat is nog afwachten.