Microsoft krijgt nog eens 280,5 miljoen euro boete

De Europese Commissie heeft na intern beraad de hoogte van de nieuwe boete voor Microsoft bepaald. Het bedrijf krijgt over de periode van 16 december 2005 tot 20 juni 2006 een boete van 1,5 miljoen euro per dag. Dat betekent dat Microsoft nu 280,5 miljoen euro over mag gaan maken naar de rekening van de Europese Unie.

Microsoft krijgt nog eens 280,5 miljoen euro boeteMicrosoft krijgt de boete naar aanleiding van een uitspraak in maart 2004. Het bedrijf kreeg toen een boete van 497 miljoen euro en moest aan een aantal voorwaarden voldoen. Microsoft moest een afgeslankte versie van Windows XP uitbrengen. Dat deed het bedrijf, maar deze versie kon op weinig interesse van bedrijven en consumenten rekenen. Een andere eis waaraan Microsoft moet voldoen is het vrijgeven van broncodes van bepaalde delen van haar software.

Microsoft deed dit naar eigen zeggen en leverde ook een lijvig handboek mee. Concurrenten van Microsoft en de Europese Commissie vonden dit echter niet genoeg en daarom ging het gesteggel tussen de partijen onveranderd door. Microsoft moest echter haast maken, want de Europese Commissie had laten weten dat Microsoft op een flinke dagelijkse boete kon rekenen als ze voor 16 december niet aan de eisen voldaan zou hebben.

Kroes liet gisteren weten dat Microsoft niet eens in de buurt van de eisen is gekomen en dat de nieuwe boete daarom geheel gerechtvaardigd is. Daarnaast hoeft Microsoft niet te denken dat het met deze boete voorlopig weer wat speelruimte heeft, want de nieuwe deadline is gesteld op 31 juli. Na die datum kan Microsoft een boete krijgen die oploopt tot drie miljoen euro per dag.

Microsoft krijgt nog eens 280,5 miljoen euro boeteHet feit dat Microsoft wel netjes alle boetes betaalt, is ook in de Verenigde Staten niet onopgemerkt gebleven. De Amerikaanse staat doet namelijk momenteel ook onderzoek naar de monopoliepositie, maar wacht al sinds 2002 op technische documenten van Microsoft. De Amerikanen denken er dankzij het succes van de EU nu ook over om een harde opstelling tegen Microsoft te kiezen.

Microsoft heeft inmiddels laten weten dat het onverminderd door zal werken om de aan de gestelde eisen te voldoen. Het bedrijf heeft momenteel 300 werknemers fulltime aan het werk hiervoor. Ondanks dat Microsoft alle uitspraken die tot nog toe gedaan zijn aan het aanvechten is, blijft het tot een uitspraak in deze zaken meewerken aan de eisen van maart 2004.
Volgens Brad Smith, advocaat van Microsoft, is de hoogte van de boete niet gepast is, omdat de Europese Commissie niet helder is in haar oordeel, maar Neelie Kroes wijst deze claims van de hand.

Bron:Reuters