1 min

Uit een onderzoek van de Solutions Research Group komt als uitslag dat de gemiddelde Amerikaanse filmdownloader zich niks aantrekt van de regels van de MPAA. Ongeveer 20 procent (32 miljoen) van de Amerikaanse internetters heeft wel eens een film gedownload en een groot percentage hiervan (20 miljoen) heeft de afgelopen maand minstens een film gedownload.

Het is niet erg verrassend dat de meest gebruikte manier om aan films te komen de P2P protocollen zijn. Uit dit onderzoek blijkt ook dat de gemiddelde downloader 29 jaar oud is, 16 films op zijn computer heeft staan en 63 procent is een man, aldus het onderzoek.

Maar 40% van de ondervraagden vind dat dit stelen is. Wat opvallend is, is dat de meeste mensen het wel stelen vinden als de dvd uit een winkel gestolen wordt. Dit komt waarschijnlijk omdat ze het stelen van een tastbaar product iets anders vinden als een digitaal stuk code, wat in principe niet aan te raken is.

Kaan Yigit, directeur van de Solutions Research Group, heeft heel sterk het idee dat er een ‘Robin Hood’ mentaliteit aan het ontstaan is. De filmbazen zijn immers al rijk genoeg zou de consument denken en dat er dan wat gedownload wordt maakt voor de filmbazen niet uit, aldus Yigit

Volgens het bedrijf moeten filmlabels snel met iets komen waarmee je goedkoop films kan downloaden. Daarmee zou het probleem volgens het bedrijf voor een groot deel opgelost zijn.