Intel raakt bewijsmateriaal in AMD zaak kwijt

Processorfabrikant Intel heeft tot haar eigen schaamte moeten concluderen dat het waarschijnlijk data is kwijtgeraakt die als bewijsmateriaal hadden moeten dienen in de zaak die concurrent AMD tegen het bedrijf heeft ingediend. Dat heeft Intel gisteren aan de rechtbank laten weten.

Intel raakt bewijsmateriaal in AMD zaak kwijtAMD klaagde Intel in juni 2005 aan. Volgens AMD beloonde Intel haar afnemers, maar op voorwaarde dat deze geen AMD processors zouden verkopen. Na de aanklacht liet Intel een systeem in werking treden dat ervoor moest zorgen dat alle documenten binnen het bedrijf bewaard zouden blijven. Maar nu blijkt dat het systeem niet helemaal goed heeft gewerkt, want waarschijnlijk zijn er toch een aantal documenten verloren gegaan die als bewijsmateriaal hadden moeten dienen in de zaak. Het zou voornamelijk om mailberichten gaan.

Nadat Intel het systeem in werking had laten treden, bracht het bedrijf ook 600 specifieke medewerkers middels een notitie op de hoogte van het feit dat ze specifieke informatie moesten bewaren. Het bedrijf vergat echter te melden dat deze werkemers de mailtjes in hun verzonden itemsmap ook moesten veiligstellen. Intel heeft haar computers zo ingesteld dat ze na verloop van tijd de map met verzonden items leegmaken, veel belangrijke verzonden mailtjes zouden daardoor verloren zijn gegaan.
Daarnaast heeft Intel ook vergeten om dezelfde notitie te versturen naar een aantal andere werknemers die in 2006 tijdens de zaak aan de lijst van specifieke medewerkers werden toegevoegd. Alhoewel alle data na de aanklacht direct werd veiliggesteld zijn er toch een aantal back-uptapes op het kantoor in Munchen gewist.

Intel verwacht dat het de meeste verzonden mails echter terug kan halen, door verschillende bewaarde documenten te combineren. Verzonden mailtjes worden meestal wel beantwoord en vaak staat de tekst van de originele mail er dan ook nog in. Ook is het goed mogelijk dat er intern een cc is verzonden van de bewuste mails, die zouden dan nog in de inbox van medewerkers moeten staan.
Verder zouden veel mails ook nog op de wekelijkse back-uptapes moeten staan. Probleem is echter wel dat deze back-ups gemaakt werden van een speciaal opgezette mailserver en nog niet alle medewerkers waren destijds gemigreerd naar deze server. Ook zijn een aantal van deze back-uptapes gerecycled.

Intel raakt bewijsmateriaal in AMD zaak kwijtIntel liet rechter Joseph Farnan weten dat het de zaak zeer serieus neemt en spijt heeft van wat er gebeurd is. AMD kwam echter al snel met een reactie. "Door een combinatie van veel miscommunicatie, een slecht plan voor het veiligstellen van documenten en een slechte externe controle, heeft Intel blijkbaar toegestaan dat bewijsmateriaal vernietigd is. Alhoewel Intel toegezegd heeft alle data op de duizenden back-uptapes te zullen herstellen, kan niemand zeggen of het bewijsmateriaal hierdoor weer compleet wordt. Zeker als éénderde van de specifieke medewerkers pas vorige maand opgenomen is in het programma voor het veiligstellen van documenten", aldus AMD.

Alhoewel sommigen zullen denken dat er opzet in het spel is, kan het ontbreken van het bewijsmateriaal mogelijk meer in het nadeel werken van Intel, dan wanneer het materiaal wel beschikbaar zou zijn. "Het paradoxale in deze situaties is dat het bedrijf nu slechter af is, dan wanneer de documenten wel beschikbaar waren, omdat mensen nu van het ergste uitgaan. Het zou kunnen dat er niets interessant in de verloren documenten stond, maar daar kan niemand nu meer wat over zeggen", aldus Marc Ostrau van advocatenkantoor Fenwick & West.
Aangezien antitrustzaken kijken naar het gevolg van bepaald gedrag en niet kijken naar het gedrag zelf, is het onwaarschijnlijk dat de zaak nu blijft hangen op de missende documenten.

Bron:News.com