Torvalds niet eens met Microsofts patentclaims

Microsoft heeft onlangs laten weten dat opensource software inbreuk maakt op meer dan 200 patenten van Microsoft. De auteur van het onderzoek, waar Microsoft haar uitspraken op baseert en Linux ontwikkelaar Linus Torvalds hebben daar echter hun bedenkingen bij.

Torvalds niet eens met Microsofts patentclaimsMicrosoft claimde dat Linux 42 patenten schendt en andere opensource software nog eens 193 patenten. Topman Steve Ballmer liet weten zich daarbij te baseren op een controversieel onderzoek van Open Source Risk Management. Microsoft heeft geen plannen om opensource gebruikers voor het gerecht te gaan slepen en heeft het onderzoek laten doen om de problematiek rond intellectuele eigendommen aan de kaak te stellen. Ook bedrijven die gebruikmaken van Linux en andere opensource software hoeven daarom niet bang te zijn om door Microsoft aangeklaagd te worden.

Dan Ravicher, de auteur van het onderzoek waar Ballmer zijn uitspraken op baseerde, is het echter niet eens met de Microsoft topman. Volgens Ravicher toont het onderzoek aan dat Linux net zoveel risico loopt een patent te schenden dan andere besturingssystemen als Windows, Unix en Solaris. Bij patenten is het namelijk niet van belang hoe de software die het patent schendt gedistribueerd wordt. Ravicher is dan ook van mening dat Ballmer te snel zijn conclusies heeft getrokken. Volgens Ravicher worden er wel patenten geschonden, maar zal Microsoft eerst moeten aantonen dat ze ook daadwerkelijk geschonden worden.

Torvalds niet eens met Microsofts patentclaimsLinus Torvalds, hoofdontwikkelaar van de Linux kernel, is het daar mee eens. Volgens hem schendt Windows nog veel meer patenten, maar kan dat niet gecontroleerd worden, omdat Windows niet aan een even zwaar onderzoek onderworpen kan worden als Linux. De patenten die de basis vormen van besturingssystemen zijn volgens Torvalds reeds in 1960 geclaimd door IBM, maar veel patenten hebben inmiddels hun bescherming verloren.

Torvalds ziet graag dat Microsoft de patenten in kwestie benoemt zodat Linux ontwikkelaars de code kunnen herschrijven. Maar hij verwacht dat het benoemen van de patenten zal aantonen dat Linux helemaal geen patenten schendt.

Bron:Techzine Redactie