1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

AWS maakt de zesde generatie Amazon Elastic Compute Cloud (EC2) General Purpose-instances algemeen beschikbaar. Deze instances, genaamd M6g, maken gebruik van de eigen op Arm-gebaseerde Graviton2-serverchips.

De chip is ontworpen door AWS en zijn onderzoeksafdeling Annapurna Labs. Amazon claimt dat de nieuwe instances voor verschillende soorten workloads betere prestaties leveren dan instances met Intel- en AMD-CPU’s. Met de 7 nm chips zou Amazon zeven keer de performance kunnen realiseren van zijn vorige Graviton-gebaseerde A1-instances. Specifiek realiseert het bedrijf twee keer ‘floating-point performance’, meer memory channels en tot vijf keer snellere memorytoegang. Ook wordt wat extra veiligheid ingebouwd, door het geheugen te beschermen met 256-bits encryptie.

AWS geeft aan dat de chips de M6g, C6g en R6g-instances aandrijven. Deze versies zijn afgestemd op verschillende soorten workloads. Toen Graviton2 werd aangekondigd, beweerde het bedrijf dat gebruikers tot 40 procent betere prijs/prestaties zullen zien dan nu het geval is. Gebruikers hebben de keuze uit 64 virtual CPU’s, 512 gigabytes memory en 25 Gbps netwerkperformance.

Het bedrijf zei dat de chips het meest geschikt zijn voor workloads zoals applicatieservers, gaming servers, middelgrote databases en caching fleets.

Concurrentie

De Graviton2 chips zijn nog steeds geen partij voor enkele van de krachtigste processoren van Intel en AMD, maar het grote voordeel is dat ze maar liefst 45 procent goedkoper zijn om te produceren en bekend staan om hun minimale stroomverbruik.

De Graviton2-instances zijn tijdens de previewfase gebruikt door verschillende grote bedrijven, waaronder Netflix. Ze zijn nu algemeen beschikbaar in verschillende AWS-regio’s.