Microsoft komt met updates voor zijn clouddiensten om te voldoen aan de toegenomen vraag vanwege de coronacrisis.

Microsoft was genoodzaakt om minder essentiële diensten aan de kant schuiven. Daarnaast hebben problemen met de supply chain geleid tot een tekort aan essentiële datacentercomponenten.

Inmiddels heeft Microsoft nieuwe servers toegevoegd aan de zwaarst getroffen regio’s en nieuwe hardware-racks geplaatst. Volgens Microsoft waren de medewerkers voortdurend bezig om de nieuwe servers te installeren, terwijl ze zich aan de social distancing-regels hielden.

De capaciteit van de onderzeese kabel die data dwars door de Atlantische Oceaan vervoert, is verdubbeld. Momenteel voert Microsoft tevens gesprekken om de capaciteit van andere onderzeese kabels te verhogen. Binnen twee weken wisten ingenieurs de capaciteit van de America-Europe Connect-kabel te verdrievoudigen.

Toevoegingen aan Azure

Het Azure Wide Area Network-team is erin geslaagd 110 terabit capaciteit toe te voegen aan het glasvezelnetwerk dat Microsoft-data verzendt. Ook zijn twaalf nieuwe edge-computing sites toegevoegd om het netwerk te verbinden met de infrastructuur van lokale internetproviders, om opstoppingen te voorkomen.

De Microsoft-medewerkers moesten ook updates toevoegen aan de Forecasting-modellen die rekening houden met de aanzienlijke piek in de vraag naar clouddiensten als gevolg van de pandemie. Microsoft voegde enkele maatregelen toe aan de voorspellingsmodellen (ARIMA, Additive, Multiplicative en Logarithmic) om te voorkomen dat deze modellen onjuiste voorspellingen genereerden.