Microsoft biedt bedrijven, die gebruik maken van een illegale versie van Windows XP, de mogelijkheid deze versie gratis om te ruilen tegen een legale versie. Aan deze ruil zitten echter wel voorwaarden verbonden.

Geschat wordt dat zo’n 35% van alle software wereldwijd illegaal verkregen is. Bij een deel hiervan gaat het om bedrijven die illegaal gebruik maken van Windows XP. Aangezien Windows Vista nog niet is klaargestoomd voor het bedrijfsleven komt Microsoft nu met een passende oplossing.

Microsoft biedt bedrijven de mogelijkheid aan een zogenaamde "Get Genuine Windows Agreement-licentie" aan te schaffen. Met deze licentie wordt de illegale versie van Windows XP vervangen voor een legale versie. Als tegenprestatie moet het bedrijf mee werken aan een onderzoek naar de infrastructuur van de software in het bedrijf, aldus directeur van Microsoft Genuine Software Initiative, Cori Hartje.

Grote bedrijven moeten een zogenoemde "Business and Service Agreement" afnemen. Daarmee beloven ze voortaan alleen nog maar legale software te gebruiken.