2min

Tags in dit artikel

, ,

Microsoft heeft laten weten dat zij dankzij haar Windows Genuine Advantage-programma erachter is gekomen dat ongeveer één op de vijf Windows-installaties illegaal is.

Het WGA-programma controleert of een Windows-kopie legaal is, dit wordt gecontroleerd op het moment dat de gebruiker updates wil downloaden. Sinds de lancering van WGA in juli 2005 hebben meer dan 512 miljoen Windows-gebruikers via dit programma gecontroleerd of hun kopie legaal is. Van deze gebruikers had 22,3 procent een illegale Windows-kopie, 56.000 gebruikers hebben gebruik gemaakt van Microsofts aanbod om de illegale kopie om te ruilen voor een legale kopie. Door deze kopie om te ruilen werkten zij mee aan een onderzoek naar de bron van de illegale software.

22 Procent lijkt erg veel, maar dit is minder dan het gemiddelde percentage illegale software dat wereldwijd gebruikt wordt. De Business Software Alliance heeft ook een onderzoek gestart en kwam tot de conclusie dat van alle software die wereldwijd gebruikt wordt, 35 procent illegaal is. Behalve de Busines Software Alliance heeft de Yankee Group ook een onderzoek gestart, zij kwamen tot de conclusie dat 55 procent van alle bedrijven illegale software gebruikt.

Microsoft heeft laten weten dat zij begrijpen dat gebruikers tegenwoordig eerst software willen uitproberen voordat zij het kopen. De softwaregigant ziet in dat wanneer een bedrijf geen gratis testversies beschikbaar maakt, veel gebruikers een illegale versie zullen installeren. Om hier verandering in te brengen heeft de softwareproducent ook testversies van haar nieuwste besturingssyteem Windows Vista en officepakket Office 2007 op haar website gezet. Microsoft hoopt hiermee het gebruik van illegale versies terug te kunnen dringen.

Voor de testversie van Windows Vista heeft de gebruiker Internet Explorer 6 of 7 nodig. De testversie van het besturingssysteem wordt gedraaid in een kleine Active X virtual machine, de probeerversie van Office 2007 kan echter met volle functionaliteit gebruikt worden voor 60 dagen. Hierna zal het programma niet meer bruikbaar zijn en wordt de mogelijkheid geboden om de software te kopen.