2min

Nokia heeft een aantal verbeteringen aan zijn eigen Self-Organizing Network (SON)-software doorgevoerd. De toegevoegde functionaliteit moet het beheer van mobiele netwerken nog meer automatiseren zonder menselijke tussenkomst. Dit met het oog op de komst van de vrij complexe 5G-netwerken.

Het beheer en het verder optimaliseren van mobiele netwerken gaat tegenwoordig steeds meer automatisch, onder meer via de SON-software van Nokia. Vaak gaat het hierbij om het compleet automatiseren van taken die anders beheerders veel tijd kosten.

Toch zijn deze beheerders vaak nog nodig om te bepalen welke onderdelen precies van een update moeten worden voorzien om beter te functioneren. Bovendien moeten fysieke beheerders vaak nog de problemen identificeren, de juiste oplossing hiervoor bedenken, constateren dat het probleem daadwerkelijk is opgelost en uiteindelijk het resultaat in de gaten moeten houden.

Verregaande automatisering

Deze activiteiten worden alleen maar complexer nu operators in hoog tempo hun 5G-netwerken uitrollen. Het beheer van deze netwerken is een stuk ingewikkelder dan voorheen. Nokia heeft daarom enkele verbeteringen aan zijn bestaande intelligente SON-software doorgevoerd. Deze verbeteringen moeten voor operators het beheer van mobiele netwerken nog meer automatiseren, zodat het beheer van de mobiele (5G) netwerken nog eenvoudiger kan plaatsvinden.

Concreet gebruikt de nu uitgebrachte laatste versie van de SON-software van Nokia machine learning om netwerkproblemen automatisch te ontdekken en zelf op te lossen op basis van een set van vooraf gedefinieerde doelen. Denk daarbij onder meer aan latency- en throughput-niveau’s. De netwerkbeheersoftware gebruikt ook intelligente inzichten om zichzelf zelfstandig nog meer te verbeteren. Dit scheelt volgens Nokia veel handmatig werk wat beheerders tot nu toe nog steeds moeten uitvoeren.

Daarnaast zorgt de nu toegevoegde intelligente functionaliteit ervoor dat software upgrades zonder menselijke tussenkomst worden uitgevoerd. Het fysiek initiëren van deze updates met behulp van SDK’s of Open API’s komt hiermee te vervallen.

Intelligentere netwerk slicing

Verder beschikt de laatste versie van de SON-netwerkbeheersoftware van Nokia over een vendor-agnostische beheerfunctie voor netwerk slicing. De SON-software kan op zichzelf al met apparatuur van willekeurige aanbieders worden ingezet, maar doet dit nu ook voor deze functionaliteit die vooral voor 5G interessant is.

De nu toegevoegde netwerk slicing-functionaliteit automatiseert de radio slice levenscyclus- en bronoptimalisatie. De hierbij gebruikte machine learning- en automatiseringstoepassingen optimaliseert iedere netwerk slice apart. Dit moet een betere netwerkbeschikbaarheid en -kwaliteit bieden, aldus Nokia.