Red Hat en Samsung hebben de handen ineen geslagen om gezamenlijk 5G-technologie in containers te gaan aanbieden. De samenwerking moet 5G voor nog meer use cases mogelijk maken.

Containers zijn in zakelijke IT-omgevingen niet meer weg te denken en brengen eenvoudig applicaties naar alle omgevingen. Aangezien 5G niet alleen uit hardware als radio’s en antennes in zendmasten bestaat en vooral uit netwerksoftware-oplossingen, zijn containers natuurlijk een interessante manier om 5G overal en voor uiteenlopende toepassingen beschikbaar te maken.

Dit moeten ook Red Hat en Samsung hebben gedacht en beide partijen zijn daarom nu een samenwerkingsverband aangegaan. Concreet betekent deze samenwerking dat Samsung zijn 5G-netwerktechnologie en -oplossingen als containers beschikbaar maakt via het op Kubernetes gebaseerde containerorkestratieplatform Red Hat OpenShift.

Oplossingen en tooling

Het gaat hierbij onder meer om de Samsung 5G vCore, vRAN-, en MEC- netwerksoftware, oplossingen voor het beheer van 5G-netwerken en toepassingen voor analytics, edge computing, IoT en machine learning.

Red Hat stelt hiervoor naast het Red Hat OpenShift-platform ook andere op de hybrid cloud gerichte oplossingen als het Red Hat OpenStack Platform, Red Hat Enterprise Linux, Red Hat Ansible Automation Platform en Red Hat OpenShift Container Storage beschikbaar.

Voordelen van 5G in containervorm

Met het gezamenlijke portfolio van op containers gebaseerde 5G-technologie en -diensten en gevirtualiseerde netwerkdiensten willen beide partijen het voor operators mogelijk om met 5G nieuwe markten aan te boren. Vooral als het daarbij gaat om de zogenoemde ‘edge’ van het netwerk. Met 5G-diensten en -toepassingen in containers kunnen operators deze diensten sneller en goedkoper aanbieden, op grotere schaal en tegen minder eigen kosten.