IBM gaat zich opsplitsen in twee aparte bedrijven. Big Blue brengt daarvoor zijn managed infrastructure-portflio onder in het nieuwe aparte bedrijf NewCo. Zelf gaat IBM zich volledig op hybrid cloud richten.

IBM gaat zijn strategische koers helemaal wijzigen, zo maakte de techgigant onlangs bekend. Het gevolg van deze koerswijziging is dat de techgigant zich na 109 jaar gaat opsplitsen in twee bedrijven: IBM en NewCo.

Introductie van NewCo

Concreet betekent dit dat de Managend Infrastructure Services-unit van de IBM Global Technology Services-divisie een apart beursgenoteerd bedrijf wordt en de naam NewCo krijgt. Het nieuwe bedrijf gaat zich volledig richten op het beheren en moderniseren van de infrastructuuromgevingen die klanten zelf in eigendom hebben. Hiervoor worden onder meer diensten aangeboden als hosting, netwerkdiensten, services management, het moderniseren van infrastructuur door het toepassen van AI en automatisering en het migreren en beheren van (multi)cloudomgevingen.

Voor deze laatste diensten zal NewCo samenwerkingen vormen met alle grote cloudaanbieders. Vanzelfsprekend zal het nieuwe bedrijf ook nauwe strategische banden onderhouden met IBM zelf voor het voortzetten van de dienstverlening aan bestaande en nieuwe klanten. Het bedrijf start in ieder geval met een klantenbasis van 4.600 bedrijven in 155 landen en met 60 miljard dollar aan uitstaande contracten, aldus Big Blue.

Focus IBM op hybrid cloud

IBM zelf gaat zich helemaal op de hybrid cloud richten. De techgigant was al eerder deze weg ingeslagen met de overname van Red Hat in 2019. Door zich volledig op hybrid cloud te richten hoopt Big Blue zijn klanten oplossingen en toepassingen te kunnen leveren waarmee zij de kracht van data, moderne applicaties en systemen als Kubernetes nog beter kunnen benutten. Dit met behulp van diverse oplossingen en toepassingen, zoals AI-functionaliteit en veel security.

Stroomlijning bij IBM

Naast het afsplitsen van zijn managed infrastructure-portfolio, gaat de techgigant ook zijn bedrijfsmodel hervormen om sneller diensten te kunnen leveren en te groeien. Zo zal de wereldwijde aanwezigheid worden herzien en past Big Blue het go-to-marketmodel aan. Dit laatste om beter met klanten in contact te komen en hen te ondersteunen. Ook worden de shared services geconsolideerd. Concreet betekent dit dus dat IBM gaat reorganiseren.

De aanpassingen aan de bedrijfsstructuur moeten ervoor zorgen dat Big Blue sneller kan innoveren op het gebied van hybrid cloud en makkelijker te investeren in kansrijke marktsegmenten.

De definitieve scheiding tussen IBM en NewCo moet eind 2021 zijn beslag krijgen.

Tip: Red Hat voelt zich onoverwinnelijk met OpenShift onder vleugel IBM