Nokia heeft een speciale mobiele zendmast ontwikkeld voor het opzetten van een lokaal 4G-netwerk. Het apparaat is zo klein dat het bijvoorbeeld in een rugzak of met een drone vervoerd kan worden en moet snel opgezet kunnen worden.

De mini-zendmast zou bedoeld zijn voor gebruik in noodsituaties of bijvoorbeeld tijdens evenementen waar reeds bestaande netwerken overbelast raken. De zender heeft een bereik van zo’n 75km en kan de verbinding van 400 gebruikers verzorgen. Dit kan zowel via een kabel als satelliet.

Via het netwerk kunnen video’s, stemberichten en andere data verzonden worden. "Als er geen weg is, kan het gedragen worden in een rugzak, of via een drone of weerballon vervoerd worden," valt te lezen in de aankondiging van Nokia. De zendmast, die tot "Ultra Compact Network" gedoopt is, is dus ideaal om mee te nemen en kan een oplossing bieden in noodsituaties op verafgelegen plekken.

De officiële presentatie van het apparaat zal plaatsvinden tijdens de Critical Communications World in de Amsterdam Rai. Het evenement vindt van 31 mei tot 2 juni plaats.