2min

Tags in dit artikel

, ,

De Amerikaanse republikeinse presidentskandidaat Ron Paul heeft gisteren via zijn website meer dan 3,9 miljoen dollar aan donaties ontvangen. Daarmee vestigde hij het republikeinse record voor donaties op één dag voor de komende presidentsverkiezingen.

Paul behoort tot de meest populaire republikeinse kandidaten voor de komende verkiezingen. Buiten zijn politieke carriëre was hij werkzaam als gynaecoloog, maar zit inmiddels alweer tien termijnen lang in het Amerikaanse congress. Hij deed in 1988 al een gooi naar het presidentschap, maar zonder resultaat. Deze ronde lijkt het hem echter een stuk beter af te gaan, want in online peilingen laat Paul de andere republikeinse kandidaten vrijwel altijd ver achter zich. In de Amerikaanse media is daarom meer dan eens gesuggereerd dat een aantal trouwe aanhangers van Paul een manier zouden hebben gevonden om de online peilingen van Fox News, MSNBC en CNN te hacken.

Aanhangers van Paul verdedigden zich daarom met filmpjes op YouTube waarop ze lieten zien dat het onmogelijk is om vanaf één telefoon of één IP-adres meerdere keren te stemmen. Maar na gisteren lijkt het onmogelijk om nog langer te twijfelen aan de populariteit van Paul. In totaal haalde de kandidaat namelijk gisteren meer dan 3,9 miljoen dollar binnen en deden in totaal 35.000 een donatie van gemiddeld 120 dollar. Daarmee heeft Paul van alle republikeinse kandidaten het hoogste bedrag op één dag binnengehaald. Hij moet zijn democratische tegenstrevers Barak Obama en Hillary Clinton nog wel voorlaten, die haalden nog hogere bedragen binnen op één dag.

Het is niet duidelijk waarom Paul juist gisteren zoveel geld binnen wist te halen, mogelijk hebben zijn aanhangers zoveel geld gestort ter ere van Guy Fawkes Day/Night. Op die dag wordt herdacht dat de Amerikaanse patriot Guy Fawkes op 5 november 1605 het Britse parlement wilde opblazen. De ogen zijn dan ook nu gericht op de komende periode om te zien of Paul populair blijft of de spreekwoordelijke ééndagsvlieg is.