1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Bijna alle landen in de Europese Unie, waaronder Nederland, lopen achter met de implementatie van nieuwe regels voor de Europese telecomsector. De deadline verstreek daarvoor in december 2020.

Eind 2018 traden nieuwe regels voor de Europese telecomsector in werking. Lidstaten kregen vervolgens twee jaar om die te implementeren. Van die lidstaten hebben alleen Griekenland, Hongarije en Finland dit daadwerkelijk gedaan. De 24 overige landen lopen dus achter. Daarom heeft de EU deze week aanmaningsbrieven naar al deze landen gestuurd. De landen hebben twee weken de tijd om te reageren op de oproep.

Elektronische communicatie moderniseren

De nieuwe regels zijn bedoeld om de Europese regelgeving voor elektronische communicatie te moderniseren. Ze geven consumenten meer rechten over het afnemen van internet- en telefoniediensten en moeten zorgen voor duidelijkere contracten en betere dienstverlening.

Met de nieuwe regels hoopt de EU een stapje dichterbij de Europese gigabitmaatschappij te komen. Die geeft aan dat alle huishoudens in Europa in 2025 toegang moeten hebben tot een internetverbinding van minstens 100 Mbit/s, met de mogelijkheid om veel hogere snelheden af te nemen. Alle belangrijke centra, zoals scholen, transport hubs en ziekenhuizen moeten toegang hebben tot een gigabitverbinding. Verder moeten alle stedelijke gebieden en belangrijke wegen en infrastructuur voorzien zijn van 5G-dekking.

Tip: Apple-CEO: ‘Europa loopt achter in 5G-uitrol’