‘EU loopt ver achter met uitrol 5G’

‘EU loopt ver achter met uitrol 5G’

Europa loopt achter op de planning voor 5G. In 2016 droeg de Europese Commissie elke lidstaat op om alle 5G-frequentiebanden voor 2021 te veilen. Een overgrote meerderheid, waaronder Nederland, heeft de deadline niet gehaald.

Ookla, netwerkanalyst en ontwikkelaar van speedtest.net, onderzocht de status van 5G in dertig Europese lidstaten. Bijna elke lidstaat loopt achter op het 5G Action Plan, een planning van de Europese Commissie. De planning maakt het mogelijk om de volledige Europese Unie tegen 2030 met 5G te dekken. De voorwaarde is dat lidstaten zich aan de planning houden. Slechts vijf van de dertig onderzochte lidstaten zijn op schema.

Hoge-, lage- en middenfrequentiebanden hadden een jaar geleden geveild moeten worden. Alleen Duitsland, Griekenland, Finland, Kroatië en Slovenië hebben de deadline gehaald. De rest mist nog een of twee banden. Sommige lidstaten, waaronder België, hebben geen enkele band geveild.

Providers kunnen hun netwerken pas uitrollen zodra de frequentiebanden zijn verdeeld. De veiling van België, een van de vijf landen met de grootste achterstand, vindt in juni plaats. Tot die tijd investeren Belgische providers in tijdelijke maatregelen om 5G te verlenen. Niet elke investering draagt bij aan het permanente netwerk, waardoor de uiteindelijke uitrol wordt vertraagd.

De snelste netwerken

Ondanks de vertraging presteert Europa goed op het wereldtoneel. Zwitserse providers dekken bijna 35 procent van de nationale bevolking met tijdelijke frequentiebanden. Daarmee scoort Zwitserland hoger dan Japan, China en Saudi-Arabië. Nederland dekt bijna 50 procent, de een na beste score ter wereld. De Verenigde Staten piekt op nummer een.

De 5G-netwerken van Saudi-Arabië en Zuid-Korea zijn verreweg het snelste (500 Mbps download). Bulgarije is de Europese koploper met een snelheid van 400 Mbps. De meeste andere lidstaten, waaronder Zwitserland en Nederland, moeten het met minder dan 200 Mbps doen.

Tip: Aanklacht tegen 5G-aanleg komt Limburgse eisers duur te staan