2min

Tags in dit artikel

, , , ,

In een persbericht heeft Apple gisteren laten weten dat het streeft naar één Europese iTunes Store waarin de prijzen voor elk land gelijk zijn.

De aanleiding voor het persbericht is de hoge prijs in de UK iTunes Store. Deze is aanmerkelijk hoger in de UK dan in andere Europese landen.
Dit wordt veroorzaakt doordat platenmaatschappijen in Engeland hogere prijzen vragen voor de iTunes Store-distributie.

Deze misschien toch opmerkelijke stap van Apple is mede genomen onder druk van de Europese commissie die naar één gelijke Europese markt streeft. Apple geeft in het persbericht aan dat het binnen nu en 6 maanden een besluit van de platenmaatschappijen wil zien.
Gaat een platenmaatschappij niet mee in het voorstel van Apple, dan wordt de overeenkomst niet verlengd en zal diens muziek niet meer in de iTunes Store te vinden zijn.

Volgens Steve Jobs, Apple’s CEO, "is dit een belangrijke stap naar één Europese markt voor muziek". Ook geeft hij aan, dat hij hoopt dat elke grote platenmaatschappij wil meegaan in één Europese prijs voor de online verkoop van muziek.

Steve Jobs heeft zich al eerder openlijk uitgelaten over de muziekindustrie. Zo liet hij eerder in een persbericht weten dat hij wilde dat grote platenlabels DRM voor online verkochte muziek zouden afschaffen.
Niet lang daarna introduceerde Apple in samenwerking met EMI een DRM-vrije variant van diens muziek. Veel platenlabels zijn EMI gevolgd en deze week nog maakte Sony BMG als laatste van de 4 grote platenlabels bekend dat het af ziet van DRM en vanaf nu DRM-vrije muziek zal leveren.