2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De eerste stap richting één Europese iTunes Store is gezet. In Frankrijk mogen nu ook andere bedrijven ervoor kiezen een licentie op muziek te nemen en deze in meerdere landen te verkopen.

SACEM, dat royalty’s verzamelt van 128.000 artiesten, zegt dat het bereid is de regiobeperkingen te laten vervallen en dat het andere, nationale instellingen een licentie wil verlenen, zo heeft de Europese antitrustregelgever laten weten.

Als zulke licenties waarheid worden, dan is het mogelijk dat Apple, dat meer dan de helft van alle online muziekverkopen via iTunes regelt, één Europees systeem voor muziekverkoop overweegt, aldus Neelie Kroes.

"Als iTunes in staat zou zijn om licentierechten voor meerdere landen te verkrijgen van uitgevers en verzamelingsgenootschappen, zou het bedrijf overwegen om de inhoud voor alle Europese klanten beschikbaar te maken, inclusief de landen waar iTunes nog niet beschikbaar is", zo liet ze in een verklaring weten.

Op dit moment staat Apple het niet toe dat Europese gebruikers inhoud kopen in een iTunes Store uit een ander land.

De Europese Commissie erkent dat de praktijken van het uitgeven van muzieklicenties en de huidige copyrightregeling ervoor zorgen dat klanten beperkt worden in wat ze op het internet zouden kunnen aanschaffen. "We hebben klachten ontvangen van Poolse klanten die klagen dat ze geen muziek in iTunes kunnen kopen", vertelt Commissiewoordvoerder Jonathan Todd.

De Commissie, die de taak heeft om te verzekeren dat bedrijven geen last hebben van oneerlijke concurrentie, gaf op 24 juli verzamelingsgenootschappen negentig dagen de tijd om hun nationale monopolies te beëindigen. Deden ze dit niet, dan zouden ze dagelijks een boete krijgen.

Het onderzoek van de Europese Commissie naar verzamelingsgenootschappen is na klachten van mediagroep RTL en de Britse online muziekwinkel Music Choice gestart.