De OpenInfra Foundation heeft de 23e versie van OpenStack aangekondigd. De release, die de naam Wallaby draagt, introduceert nieuwe beveiligingsfeatures, integraties en UEFI-mogelijkheden.

De nieuwe beveiligingsfeatures bestaan uit fallback permissions en verbeteringen aan role-based access control (RBAC) in Ironic, Glance en Manila. Ook heeft de community zijn aandacht gericht op het migreren van het RBAC-beleidsformaat van JSON naar YAML.

Verbeterde integraties

Andere verbeteringen zijn integration engine om betere ondersteuning te bieden voor andere opensourceprojecten. Zo heeft Kolla, een project voor gebruiksklare containers en deployment tools, nu ondersteuning voor versie 2 van Prometheus. Magnum, een API-service, is bijgewerkt voor Kubernetes en containerd. Cilinder, een block storage-dienst, heeft nu ondersteuning voor de Ceph iSCSI backend driver.

Tacker, Nova, Cyborg, Cinder en Neutron

Tacker, een tool voor het orkestreren van NFV’s, heeft nu nieuwe mogelijkheden om te voldoen aan de standaarden van ETSI NFV. Deze mogelijkheden bestaan uit API’s voor scale-, update-, en rollbackoperaties voor VNF’s. Daarnaast biedt het lifecycle management support voor abonnementen en meldingen

De OpenStack-comminity vertelt ook te blijven werken aan Nova en Cyborg. Dit zijn tools voor respectievelijk compute provisioning en accelerator management. Gebruikers kunnen nu Nova-servers met Cyborg-accelerators shelven en unshelven. Blockstoragedienst Cinder heeft nieuwe backend drivers en veel bestaande drivers hebben extra features gekregen, zoals revert to snapshot en backend QoS.

Met networkingtool Neutron kunnen beheerders nu vaste IP-adressen van poorten in een netwerk naar de buitenwereld routen, zonder belemmerd te worden door al dan niet beschikbare IPv4-adressen. Tot slot heeft OpenStack nieuwe UEFI-mogelijkheden toegevoegd. Een daarvan is de mogelijkheid om veilig NVMe-ssd’s te wissen.

Groeiende community

“Na drieëntwintig releases ben ik blij om een groeiende, levendige, wereldwijde community te zien die bijdraagt aan OpenStack”, zegt Kendall Nelson, upstream developer advocate voor OpenStack bij de OpenInfra Foundation. “De OpenStack-gemeenschap blijft behoren tot de drie meest actieve opensource-gemeenschappen ter wereld, en OpenStack Wallaby laat zien hoe succesvolle samenwerking binnen de gemeenschap de software robuust en efficiënt houdt, innovatie stimuleert om opkomende use cases te ondersteunen, en voortdurend interoperabiliteit oplevert tussen projecten en platformen.”

Meer informatie over OpenStack Wallaby is te vinden op de website van OpenStack.

Tip: Red Hat OpenStack 16 aangekondigd