Britse waakhond heeft ernstige bezwaren tegen overname Arm door Nvidia

Britse waakhond heeft ernstige bezwaren tegen overname Arm door Nvidia

De Britse mededingingsautoriteit Competition and Markets Authority (CMA) heeft ernstige bezwaren tegen de overname van Arm door Nvidia.

Volgens toezichthouder CMA zou de overname van Arm door Nvidia concurrenten flik schade toebrengen. Vooral omdat zij op deze manier geen toegang meer krijgen tot de technologie of het intellectueel eigendom van Arm.

Arm ontwikkelt chipsettechnologie die weer door fabrikanten in hun eigen chips en aanverwante producten wordt gestopt. Concurrenten van Nvidia die deze technologie in licentie gebruiken, zijn onder meer Intel, Qualcomm, AMD en Xilinx.

Eventuele problemen in de keten

De Britse mededingingsautoriteit geeft verder aan dat de eventuele overname ertoe leidt dat er mogelijk problemen ontstaan met de levering van processors, interconnect-producten, GPU’s en SoC’s in verschillende markten. Dit heeft weer een effect op de datacenter-, de IoT-, de automotive en de gaming console-markten. Uiteindelijk zouden bedrijven en consumenten hier weer de dupe van zijn, omdat zij geen toegang krijgen tot nieuwe apparatuur.

Verder is de CMA bezorgd dat de waarborgen die Nvidia voor de overname zou hebben gesteld, niet afdoende zouden zijn. Deze waarborgen leiden volgens de toezichthouder alleen tot “meer specificaties, work-arounds, monitoring en meer handhavingsrisico’s.” De bezwaren van de toezichthouder zouden er niet door worden weggenomen.

Meer onderzoek nodig

In een advies aan de verantwoordelijke Britse staatssecretaris adviseert de CMA verder onderzoek naar de mogelijke overname. Vooral omdat de effecten op andere terreinen niet duidelijk zijn.

Nvidia heeft nog geen reactie gegeven op het oordeel van de Britse medingingsautoriteit. Onlangs anticipeerde de chipfabrikant dat de voorgenomen overname van Arm wel eens langer kon duren dan verwacht. Hoewel Nvidia zelf verwacht dat de deal nog doorgaat, zijn experts daar minder enthousiast over.