2min

Tags in dit artikel

,

Qualcomm en Google Cloud gaan samenwerken op het gebied van Neural Architecture Search (NAS). Hiermee willen de bedrijven het ontwikkelen van AI-modellen meer geautomatiseerd in plaats van handmatig laten plaatsvinden.

De samenwerking voorziet de Qualcomm Snapdragon-chipsets van de Google Cloud Vertex AI NAS-technologie. Hiermee worden de eerste SoC’s gecreëerd die NAS leveren voor ontwikkelaars die zoveel mogelijk geautomatiseerd AI-modellen willen ontwikkelen en uitrollen.

Google Vertex AI NAS is een platform van de cloudgigant voor het ontwikkelen, uitrollen en onderhouden van AI-modellen. Trainingsmodellen die met de technologie worden ontwikkeld, hebben volgens Google Cloud tot 80 procent minder code nodig in vergelijking met andere platforms. Het platform zou ook intern bij Google verschillende diensten ondersteunen, zoals computer vision en implementaties voor taal en gestructureerde data.

Meer AI-functionaliteit aan de edge

De samenwerking moet vooral meer AI-functionaliteit opleveren aan de edge, zo stelt de chipfabrikant. Denk daarbij aan hoogwaardige AI-oplossingen met een lage latency die geschikt zijn voor devices met een lage energieconsumptie en een gereguleerde geheugencapaciteit. Voorbeelden zijn IoT, devices voor medische afbeeldingen, voertuigen en mobiele devices. De Google Vertex AI NAS-technologie moet er ook voor zorgen dat Qualcomm zelf in kortere tijd nieuwe AI-modellen kan ontwikkelen en optimaliseren voor zijn eigen toepassingen.

Beschikbaarheid

De Google Vertex AI NAS -technologie wordt geïntegreerd in het Qualcomm Neural Processing SDK en draait op de Qualcomm AI Engine. Het platform zal eerst beschikbaar zijn op het Snapdragon 8, Gen 1 Mobile Platform. Een latere uitrol vindt plaats naar de rest van het Snapdragon-portfolio voor onder meer mobiele, IoT-, automotive- en XR-platforms.

Tip: Google komt met machine learning-platform Vertex AI