2min

Intel heeft een nieuwe reeks Sapphire Rapids Xeon-processors geïntroduceerd, voor het optimaliseren van mobiele 5G vRAN-netwerken. De eveneens gelanceerde Xeon D-processors zijn weer meer geschikt voor datacenters.

Intel introduceert de laatste dagen in hoog tempo nieuwe processors. Onlangs werden nieuwe snellere en energiezuinige processors voor laptops aangekondigd, nu is het de beurt aan wat zakelijkere toepassingen.

Sapphire Rapids is de nieuwe generatie Xeon-serverprocessors, gebaseerd op 10-nanometertechnologie. De chipsets zijn voorzien van ‘5G-functionaliteit’ voor het verbeteren van de ‘signal processing instructions’. De verbeteringen worden in de core van de processors toegepast. De functionaliteit moet telecomoperators helpen bij het optimaliseren van hun gevirtualiseerde Radio Acces Network (vRAN)-netwerktechnologie voor de uitrol en het beheer van 5G-netwerken.

De chips bieden de vRAN-infrastructuur tot twee keer meer capaciteit. Ook moeten ze het mogelijk maken geavanceerde netwerkfunctionaliteit als 64T64R MIMO Massive MIMO te implementeren. Enkele specifieke Intel Sapphire Rapids-processors moeten voor meer geïntegreerde acceleratie zorgen, voor het versnellen van vRAN-workloads.

Intel Xeon D SoC’s voor datacenters

Naast de introductie van de nieuwe Sapphire Rapids-processors voor 5G-netwerken, presenteert de chipgigant ook twee Intel Xeon D-processors. De nieuwe processors zijn ontworpen voor het aansturen van netwerkdevices als datacenter switches en routers.

De Intel Xeon D-1700 heeft 4 tot 10 cores, afhankelijk van de configuratie. De Intel Xeon D-2700 heeft 4 tot 20 cores. Beide SoC’s kunnen 100 Gbps aan Ethernet-dataverkeer verwerken. De SoC’s beschikken over maximaal 64 PCIe lanes voor de integratie met de andere onderdelen van het device waarin ze zijn geplaatst. Ook ondersteunen ze de Intel AVX-512-technologie voor het veel sneller draaien van AI-modellen dan eerdere processors.

Ook de prestaties van de Intel Xeon D-1700 en -2700 SoC’s zouden flink hoger liggen dan processors uit de vorige generatie. Vooral software die telecomoperators gebruiken voor het beheer van 5G-infrastructuur. Ook zouden ze tot 50 procent betere prestaties leveren voor SDWAN-omgevingen in zakelijke datacenters.

Naast voor netwerkdevices zijn de nieuwe SoC’s ook in te zetten voor security appliances. De chipgigant geeft aan dat de nieuwe Intel Xeon D-series SoC’s hiervoor zo’n 50 procent betere prestaties kunnen leveren.

Software-optimalisatie voor AI

Verder gaf Intel een inkijkje in de laatste ontwikkelingen in zijn softwareportfolio. Onder meer introduceerde de chipgigant de softwaretoolkit OpenVINO, waarmee ontwikkelaars AI-modellen kunnen versnellen. OpenVINO 2022.1 biedt meer optimalisatiemogelijkheden voor AI-modellen en werkt met een groter aantal neurale netwerken.