2min

Tags in dit artikel

, , , , ,


AMD heeft vier nieuwe EPYC high-end server processoren beschikbaar gemaakt met een veel grotere L3 cache. Deze AMD EPYC chips zijn uitermate geschikt voor zware workloads en kunnen dus meer intensieve taken uitvoeren.

AMD heeft laten weten vier nieuwe SKU’s toegevoegd te hebben aan zijn EPYC portfolio voor datacenter processoren. De nieuwe chips, met codenamen 7373X,7473X, 7573X en 7773X, beschikken over AMD 3D V-Cache. Hierbij wordt de L3-cache op elkaar gestapeld waarmee de capaciteit maar liefst verdriedubbeld.

Processoren worden over het algemeen gemaakt uit slechts één stuk silicium. Deze nieuwe EPYC chips bestaan uit twee stukken silicium. Er wordt een additionele L3 cache chiplet bovenop de Zen 3 chiplet geplaatst.

AMD’s plannen voor EPYC

Deze EPYC-chips zijn geschikt voor de meeste geavanceerde toepassingen. Denk aan zeer uitdagende enterprise workloads zoals visualisatie en modellering, samen met wetenschappelijke en academische toepassingen. Hij voegde er verder aan toe;

Het doel van cache is om gegevens die als volgende door de processor gebruikt gaan worden naar voren te halen, zodat ze eerder beschikbaar zijn dan wanneer je terug moet gaan naar het hoofdgeheugen om de gegevens te vinden. Een grotere L3-cache betekent dat er sneller meer gegevens beschikbaar zijn voor de processoren, die de technische workloads kunnen gebruiken.

De prijzen van de nieuwe AMD EPYC chips zijn naar verluidt wat hoger door de nieuwe en verbeterde cache-functie. De 7373X 16-core heeft een startprijs van 4.185 dollar (vanaf 1000 stuks) terwijl de 7773X 64-core begint bij een verbazingwekkende 8.800 dollar.

AMD weet opnieuw met een competitieve chip te komen voor de datacenter-markt. Intel zal ongetwijfeld snel volgen met een antwoord. Intel heeft nog altijd een veel uitgebreider portfolio, waarbij de klant meer keuze heeft uit chips voor specifieke doeleinden. AMD heeft veel minder modellen, maar probeert die multi inzetbaar te maken en zo competitief mogelijk.