Sun Microsystems Inc. waarschuwde op maandag voor een groot verlies in het eerste kwartaal van het fiscale jaar 2009. Dit bleek uit voorlopige resultaten.

De server- en softwarefabrikant waarschuwde voor een voorlopig verlies van tussen de 0,25 en 0,35 dollar per aandeel. Hieronder valt ook een extra kostenpost van 60 miljoen dollar die ontstaat vanwege de op 1 augustus aangekondigde herstructurering van het bedrijf. Zonder deze kostenpost en andere eenmalige items komt het verlies nog maar op maximaal 0,12 dollar per aandeel.

Opbrengsten van dat kwartaal zullen tussen de 2,95 en 3,05 miljard dollar bedragen. Sun liet weten dat dat in het eerste kwartaal van het fiscale jaar 2008 nog 3,22 miljard dollar was. Het bedrijf is van plan om de complete eerstekwartaalrestulaten op 30 oktober uit te brengen.

Financieel analisten die ondervraagd werden door Thomson Financial schatten slechts een verlies van 0,01 dollar per aandeel en een winst van 3,15 miljard dollar.

"Sun en zijn klanten zien de impact van de veranderende economie," vertelde CEO Jonathan Schwartz in een verklaring. Het bedrijf is een grote leverancier van IT-systemen aan financiële instellingen, die het ook lastiger krijgen de laatste weken vanwege dalende aandelenprijzen en de kredietcrisis.

Toen het zijn voorlopige resultaten uitbracht vertelde Sun ook dat verschillende factoren, waaronder de slechte economische omgeving, ervoor kunnen zorgen dat Sun mogelijk een positieve waardevermindering moet aanrekenen voor sommige van zijn bedrijven.

De aandelen van Sun (JAVA) zijn omlaag gegaan met 0,43 dollar, of 7,44 procent, naar 5,35 dollar op maandag tijdens het handelen in de na-uren. Tijdens het normale handelen op de Nasdaq steeg het aandeel met 20 dollarcent naar 5,78 dollar.