IBM moet 1,5 miljard euro betalen aan BMC

IBM moet 1,5 miljard euro betalen aan BMC

IBM moet van een Amerikaanse rechter een schadeloosstelling van 1,6 miljard dollar (1,5 miljard euro) betalen aan softwareleverancier BMC Software. Reden is dat Big Blue geheel tegen afspraken in een gezamenlijke telecomklant had overtuigd te switchen van BMC-software naar IBM-software.

De Amerikaanse rechter veroordeelde IBM tot het betalen van 1,5 miljard euro, vanwege een zaak uit 2017. IBM en BMC werken voor verschillende klanten samen in het leveren van software voor (legacy) mainframe-omgevingen. Beide partijen bieden software, maar concurreren ook op dit terrein.

Case uit 2017

In het geval van gezamenlijke klanten hadden beide bedrijven afgesproken elkaar niet te beconcurreren. Binnen de overeenkomst mag IBM de klanten er niet van overtuigen de BMC Software in te ruilen voor de eigen oplossingen.

Geheel tegen deze overeenkomst in heeft IBM in 2017 dit toch bij de gemeenschappelijke klant, telecomoperator AT&T, gedaan. De techgigant wist de telecomoperator te overtuigen de BMC-software van zijn mainframesystemen te halen en te vervangen door de eigen oplossingen voor dit soort systemen.

In zijn verdediging beweerde IBM dat AT&T uit ‘eigen motieven’ de software heeft veranderd. Het zou betekenen dat volgens Big Blue een handeling door een gemeenschappelijke klant helemaal niet contractbreuk is, zoals BMC Software beweert.

Details vonnis rechter

De Amerikaanse rechter ging uiteindelijk niet mee in het verweer van IBM en legde de techgigant een boete van 1,6 miljard dollar op. De boete bestaat uit 717,7 miljoen dollar voor contractschade, 168,2 miljoen dollar in rente voor het vonnis en eveneens 717,7 miljoen dollar (669 miljoen euro) in boetes. Dit alles plus 2 procent rente.

BMC Software had als schadevergoeding 791 miljoen dollar (737 miljoen euro) gevraagd plus 104 miljoen dollar (96 miljoen euro) voor misgelopen inkomsten. Daarnaast verzocht het softwarebedrijf de rechter de boete te verdriedubbelen. De rechter was het hier niet mee eens en wees verschillende eisen rondom contractbreuk, niet-eerlijke concurrentie en verloren inkomsten af.

Hoger beroep IBM

IBM gaat tegen de uitspraak van de rechter in hoger beroep. Volgens Big Blue is het vonnis niet gestoeld op feiten en de wet. Volgens de techgigant handelde het bedrijf uit goede wil en is de beslissing voor het verwijderen van de BMC Software geheel voor rekening van klant AT&T. Dit zouden getuigenissen van medewerkers van de telecomoperator tijdens de rechtszaak hebben bevestigd.

Tip: Oracle moet 3 miljard dollar vergoeden aan HPE