2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De Amerikaanse operators Verizon en AT&T stellen tot juli 2023 vrijwillig de inschakeling van 5G-netwerken rondom Amerikaanse vliegvelden uit. Dit maakt Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder FAA bekend. De luchtvaart krijgt hierdoor meer tijd vliegtuigen aan te passen tegen storingen die deze netwerken mogelijk opleveren.

De inschakeling van 5G-netwerken rondom Amerikaanse vliegvelden zijn voor veel luchtvaartmaatschappijen een doorn in het oog. Zij zijn bang dat de gebruikte C-band-frequenties de hoogtemeters van vliegtuigen kunnen verstoren. De luchtvaartmaatschappijen zijn al sinds januari van dit jaar bezig de activatie van deze netwerken te vertragen om hun toestellen hierop voor te kunnen bereiden.

Langzame activatie tot juli 2023

In een nieuwe verklaring van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit geven AT&T en Verizon aan dat zij rekening blijven houden met de wensen van luchtvaartmaatschappijen. De operators blijven de activering van 5G-netwerken rondom vliegvelden beperken. De netwerken worden in de komende maanden volgens een stappenplan geactiveerd, maar de volledige activatie wordt nog een jaar uitgesteld. Dit moet luchtvaartmaatschappijen voldoende tijd geven hun vliegtuigen aan te passen met signaalfilters voor hoogtemeters.

De gefaseerde activatie van het 5G-netwerk is mogelijk omdat de FAA een techniek zou hebben ontwikkeld die het de operators mogelijk maakt de signaalsterkte van hun 5G-netwerken rondom de landingsbanen te controleren. Daardoor zouden ze meer zendmasten en signaalsterkte kunnen gebruiken voor meer 5G-dekking en -functionaliteit.

Haast maken met installeren filters

De FAA roept de luchtvaartmaatschappijen op haast te maken met het installeren van filters om mogelijke verstoringen in het vliegverkeer te voorkomen. Diverse Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen reageren sceptisch op de aankondiging en geven aan dat de extra tijd waarschijnlijk onvoldoende is voor het aanpassen van al hun vliegtuigen.

Tip: Amerikaanse telecomaanbieders stellen uitrol 5G toch uit