2min

Meerdere kleinere telecombedrijven zijn tegen het Europese plan om de kosten van telecomnetwerken aan big tech door te berekenen. Volgens de providers kan het plan schadelijk zijn voor de markt.

Grote operators als Deutsche Telekom, Orange en Telefonica klagen al jaren over het feit dat grote technologiebedrijven hun netwerken belasten en gratis gebruiken. De lobby wierp onlangs vruchten af. De Europese Commissie stelde eerder dit jaar voor om big tech verplicht bij te laten dragen aan de netwerkkosten van operators. Volgens brancheorganisatie MVNO Europe doet het voorstel meer kwaad dan goed.

MVNO Europe verzet zich tegen Europese Commissie

MVNO Europe wees in een verklaring op de risico’s van het plan. De brancheorganisatie vreest dat de voorgestelde netwerkkosten schadelijk zijn voor concurrentie op de telecommarkt. Volgens MVNO Europe heeft het plan een directe impact op mobile virtual network operators (MVNO’s). Zowel consumenten als zakelijke klanten zouden worden benadeeld.

Enkele leden van MVNO Europe zijn Comcast Sky, het Duitse Freenet en Poste Italiane-filiaal PosteMobile. MVNO’s bezitten geen netwerkinfrastructuur en hangen in plaats daarvan af van grote operators om diensten aan consumenten te kunnen leveren.

Verstoring van de markt

De brancheorganisatie zei dat het wetsvoorstel kan leiden tot verstoringen op de peering- en transitmarkten. De markten functioneren momenteel op basis van gevestigde afspraken.

Daarnaast gaf MVNO Europe aan dat het plan onnatuurlijk veel inkomsten voor grote telecomproviders kan genereren. Naast internetgebruikers en hostingbedrijven zouden de providers betaald worden door grote verbruikers die reeds voor netwerktoegang betalen.

Eerder sprak het Europees Parlement kritiek uit tegen het plan. Parlementariërs vrezen dat het wetsvoorstel de netneutraliteitregels van Europa overtreedt.