2min

Tags in dit artikel

, , , ,

IBM voert momenteel gesprekken met Sun Microsystems over een eventuele overname, dat hebben anonieme bronnen gemeld aan The Wall Street Journal. De bronnen waarschuwen dat de deal nog kan afketsen, maar als alles goed gaat is het mogelijk dat IBM de overname deze week al gaat aankondigen.

Volgens de Wall Street Journal hebben Sun en IBM veelal dezelfde doelen, namelijk het maken van zakelijke systemen die minder afhankelijk zijn van software van Microsoft en hardware van Intel. Beide bedrijven zijn daarnaast grote voorstanders van open-source, Linux en Java.

Hoewel de gesprekken zich al in een vergevorderd stadium zouden bevinden, waarschuwen de bronnen die The Wall Street Journal citeert ervoor dat de gesprekken nog kunnen stuklopen. Zowel IBM als Sun wilde niet reageren op het nieuws. De bronnen lieten verder weten dat IBM bereid zou zijn om 6,5 miljard dollar in contanten te betalen, wat zich vertaalt in een prijs per aandeel die twee keer zo hoog is als Sun’s aandeelprijs gisteren.

Dat er een groot bedrijf interesse toont in Sun is niet opmerkelijk, Sun had zichzelf in de afgelopen maanden zelf in de etalage gezet nadat de aandelenkoers van het bedrijf in de laatste jaren flink terugliep. Een anonieme bron wist te melden dat Hewlett-Packard niets zag in een overname, een woordvoerder van Dell wilde niet bevestigen of zijn bedrijf ook in de markt is geweest voor Sun. Voor IBM zou een overname van Sun de grootste in de geschiedenis van het bedrijf zijn, maar ook weer een ommekeer betekenen in het beleid dat het bedrijf de laatste tijd voerde.

IBM stootte in de laatste jaren veel van zijn hardware-activiteiten af en kocht software- en dienstverleningsbedrijven. De helft van IBM’s omzet komt momenteel uit dienstverlening, een overname van Sun zou betekenen dat hardware ongeveer een derde van de totale omzet zal gaan uitmaken. Dat kan flinke impact hebben op de winstgevendheid van IBM, iets waar het bedrijf de laatste jaren succesvol werk van maakte. Als het Sun overneemt krijgt het namelijk een bedrijf in handen dat in het vierde kwartaal van 2008 nog een verlies maakte van 209 miljoen dollar.

IBM staat echter onder druk van onder andere HP. Er is meer vraag naar gestandaardiseerde serversystemen, terwijl IBM voornamelijk systemen op maat maakt voor klanten. Daardoor heeft IBM de laatste tijd terrein verloren op HP, hoewel het volgens de meest recente cijfers nog wel 31,4 procent van de servermarkt bezit. Als daar de 10,6 procent marktaandeel van Sun bijkomt, neemt IBM weer flinke afstand van HP dat met 29,5 procent tweede is in de servermarkt. Met een dergelijk groot marktaandeel kan een mogelijk overname ook rekenen op de aandacht van mededingingsautoriteiten.