IBM investeert 20 miljard dollar in de staat New York

IBM investeert 20 miljard dollar in de staat New York

IBM heeft aangekondigd de komende tien jaar maar liefst 20 miljard euro te investeren in de Amerikaanse staat New York. Het gaat hierbij om het opzetten van chipproductielocaties voor hoogwaardige technologie als AI en quantum computing.

Big Blue kondigde de investeringen aan tijdens een bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden aan het IBM-complex in Poughkeepsie, New York. Met de toegezegde investeringen wil de techgigant vooral investeren in de Hudson Valley-regio van de staat.

Processors voor AI en quantum computing

IBM wil op deze locatie vooral gaan investeren in technologie die moet helpen de problemen op het gebied van onder meer klimaat, energie, transport tegen te gaan.

Concreet gaat het hierbij om de fabricage van hoogwaardige processors die de basis moeten vormen voor AI-oplossingen en quantum computing. Op de locatie Poughkeepsie staat het eerste Quantum Computation Center van IBM. De binnen deze locatie aanwezige quantum computers draaien volgens de techgigant helemaal in de cloud.

Op de locatie Albany, eveneens in de Hudson Valley-regio, staat een fabriek waar de techgigant van plan is 2-nanometer processors te gaan maken.

Onderdeel US CHIPS and Science Act

De investeringen van IBM vallen onder de US CHIPS and Science Act die president Biden onlangs heeft ondertekend. Met deze wet, die meer dan 50 miljard euro aan subsidies en belastingvoordelen biedt, moet de Verenigde Staten een groter marktaandeel op de mondiale markt voor processors krijgen. Ook wordt het land op deze manier minder afhankelijk van chipproducenten uit vooral Azië.  

Tip: Biden ondertekent CHIPS Act, boost voor Amerikaanse chipindustrie