2min

Tags in dit artikel

, ,

Chipgigant Intel heeft in het eerste kwartaal 2,8 miljard dollar (ruim 2,5 miljard euro) verlies gedraaid. Toch spreekt het bedrijf over een meevaller. Ook de aandeelhouders zien kansen voor de toekomst, met groene cijfers op de beurs tot gevolg.

De malaise op de pc-markt is al een tijdje bezig, zoals we begin dit jaar schreven. Sinds de torenhoge vraag tijdens de pandemie is verdwenen, zijn chips en andere pc-onderdelen weer nagenoeg overal beschikbaar. Om die reden had Intel lage verwachtingen van het eerste kwartaal van 2023, maar de cijfers zijn niet zo desastreus als men had ingeschat.

Kansen voor in de toekomst

Om de cijfers even op een rijtje te zetten: Intel boekte een omzet van 11,7 miljard dollar (10,6 miljard euro) tegenover de verwachte 11,1 miljard (10 miljard euro). De aandelen gingen per stuk met 4 cent omlaag in plaats van 15. Toch stelt CEO Pat Gelsinger dat er ‘gestage vooruitgang’ te zien is op de datacentermarkt. “Hoewel we voorzichtig blijven over het macro-economische vooruitzicht, zijn we gefocust op waar we wel controle over hebben bij het aanleveren van IDM 2.0.” Deze term verwijst naar een van de speerpunten die Gelsinger bij zijn aantreden als CEO bracht: het groot inzetten op de eigen chip-productie. Hieronder vallen miljardeninvesteringen in nieuwe fabrieken, waaronder in Europa. Ook de samenwerking met Brits chipontwerper Arm zal Intel tevreden stemmen.

Intel verwacht dat het dieptepunt in de computerwereld inmiddels bereikt is. Gelsinger zegt dat er ’toenemende stabiliteit is op de pc-markt dankzij de verwachte correctie van voorraden’. Echter hebben de netwerk- en edge-divisies ook te maken met een grote afname naar vraag (30 procent). Des te meer reden om het aanbod van Intel te versoberen, waar het al twee jaar mee bezig is.

Lees ook: AMD loopt in op Intel en bereikt 30% marktaandeel