2min

Tags in dit artikel

, , ,

Volgens oud Apple-oprichter Steve Wozniak klinkt zijn goede vriend en Apple-topman Steve Jobs ‘gezond en energiek’. De topman nam eerder dit jaar ziekteverlof om volledig te kunnen herstellen van de gevolgen van een verstoorde hormoonhuishouding, die onder andere gewichtsverlies veroorzaakt.

Wozniak deed de uitspraak op de All Things D Conference georganiseerd door de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal waar ook Steve Jobs in het verleden een graag geziene gast was en in 2008 nog deelnam aan interview met Microsoft-oprichter Bill Gates.

Wozniak deed de uitspraken iets minder dan een maand voor de verwacht terugkomst van de Apple-CEO. Apples Raad van Bestuur gaf onlangs aan dat het vertrouwen heeft in de terugkomst van Jobs rond eind juni.

Volgens Wozniak klonk Steve Jobs toen ze elkaar recentelijk spraken niet alsof hij ziek zou zijn. Hij geeft overigens wel aan dat hij niet specifiek naar de gezondheid van Jobs gevraagd heeft. Sinds zijn medisch verlof is het relatief rustig geweest omtrent de gezondheid van de topman, die door de markt nauwlettend in de gaten gehouden wordt.

Jobs wordt door menigeen gezien als een belangrijke factor in het succes van Apple. Met name omdat het in de jaren ’80 bergafwaarts ging toen Steve Jobs het bedrijf gedwongen moest verlaten. Jobs lijkt echter sindsdien een dergelijke invloed uitgeoefend te hebben dat hij op één lijn zit met de gehele staf, die allen in aanmerking zouden kunnen komen voor zijn functie.

Hij nam in januari dit jaar medisch verlof tot einde juni, nadat hij een week eerder in een open brief aangegeven had tot het einde van de lente nodig te hebben om te kunnen herstellen. Volgens Jobs bleken de problemen ‘complexer dan hij dacht’ hetgeen hem gedwongen heeft om een uitgebreid medisch verlof te nemen. Sindsdien is hij nog wel betrokken bij belangrijke beslissingen, maar dagelijkse werkzaamheden als CEO worden waargenomen door Tim Cook.

Het is overigens niet duidelijk in welke hoedanigheid Steve Jobs bij Apple zal terugkeren. Er wordt al gesuggereerd dat Jobs na zijn terugkeer een voorzittende rol zal gaan vervullen. Tim Cook, die momenteel waarnemend CEO is, zou dan mogelijk de favoriete kandidaat zijn als CEO van Apple.

Met de afwezigheid van Jobs en de aankomende WWDC zal de WWDC-keynote ook voor het eerst sinds jaren niet gegeven worden door de Apple-oprichter. Apple heeft inmiddels bekendgemaakt dat marketingdirecteur Phil Schiller de keynote zal leiden en daarin bijgestaan zal worden door andere stafleden van Apple zoals Bertrand Serlet en Scott Forstall.