Musici en acteurs willen geld voor thuiskopiëren

Een grote groep musici en acteurs vinden dat het tijd is om te stoppen met de bevriezing van het thuiskopiestelsel. Deze groep mensen zegt dat ze vorig jaar 25 miljoen euro aan inkomsten hebben misgelopen.

Musici en acteurs willen geld voor thuiskopiërenMorgen wordt er een petitie van 3500 acteurs en musici aan Tweede Kamerlid John Leerdam aangeboden. Hij pleit namelijk voor invoering van thuiskopieheffing op onder andere mp3-spelers en dvd-harddiskrecorders. Gijs Scholten van Aschat, Anna Drijver, Teun Kuilboer en Bob Fosko zullen morgen aanwezig zijn bij het overhandigen van de petitie.

Eind 2007 werd het thuiskopiestelsel bevroren, dit is gedaan omdat er ruimte gemaakt moest worden om met de mensen te praten die hierbij betrokken waren. Ondertussen zijn de musici en acteurs boos, omdat het al zo lang heeft geduurd en op deze manier lopen ze inkomsten mis. De artiesten worden gesteund door een belangenbehartiger van kunstenaars, Norma. Ook voeren ze in samenwerking met FNV en Ntb een bodemprocedure tegen de staat uit. Ze eisen namelijk een schadevergoeding.

Vorige week was er een Amerikaanse vrouw die betrapt werd op het illegaal downloaden van 24 nummers. Inmiddels heeft zij een geldboete van 1,4 miljoen dollar opgekregen. De vrouw is ook al in beroep gegaan.

Bron:Trouw